story.hr

ŽENE BEZ GODINA: Prolazni trend ili novi lifestyle?

Dr. Sandra Kovačević, beauty kolumnistica magazina „Story“ te dobitnica prestižnog priznanja kao najbolja stručnjakinja za povećanje usnica , spec. ginekologije i opstetricije i ekspertica za neinvazivnu estetsku medicine iz Poliklinike Sara, otkriva svoju anitiage filozofiju rada, inovativnu #tristeplips metodu te u čemu žene najviše griješe u pomlađivanju

Kako biste ocijenili godinu iza vas?

Godina koja se bliži kraju donijela mi je veliki profesionalni pomak. Osim što smo proširili usluge i na kozmetologiju, pomlađivanje intimnog područja i tretmane tijela, u srpnju smo se preselili na novu lokaciju. Uživala sam u uređenju novog, većeg prostora, a vodila me želja da stvorim dojam topline dnevnog boravka kako bi se naše klijentice i pacijentice osjećale ugodno i opušteno.

Nedavno ste osvojili prestižnu nagradu (priznanje) i proglašeni ste najboljom stručnjakinjom za povećanje usnica.

Tako je. Ugledni portal o estetici prvi je put organizirao izbor najboljih estetičara u raznim kategorijama. Zaista me razveselila ova nagrada i puno mi znači jer potvrđuje da je moj trud i način rada prepoznaje i priznaje velik broj ljudi. Usne su najtraženija regija na licu i iznimno me veseli što su čitatelji portala dali uvjerljivo nadmoćan broj glasova baš meni unatoč jakoj i brojnoj konkurenciji.

Koji su trendovi u oblikovanju usnica?

Usne su veliki izazov za svakog estetičara. Svi ih rade, ali usuđujem se reći da ih svi ne rade reprezentativno. U ovom zahvatu ili se odmah nađete ili se jednostavno ne nađete. Kako je područje usnica vrlo mobilno, vezano uz aktivnost kružnog mišića koji se nalazi oko njih, njihova korekcija jako je zahtjevna. Loše napravljene usnice, osim lošeg izgleda, prepoznaju se
i po njihovu položaju dok se osoba smije i govori. U svojoj edukaciji, za koju mogu reći da nikada nije prestala i nikada neće, shvatila sam da svaka metoda ima neki nedostatak i prednost u odnosu na druge te se ne mogu sve usne korigirati na isti način. Zbog silne želje da napravim usnice koje izgledaju prirodno stvorila sam svoj pristup u tri koraka – #tristeplips – koji je kombinacija nekoliko metoda uz individualizirani pristup. Ne volim metodu ruskih usnica. Instagram i ostale platforme popularizirali su takve usnice primjenom filtara i fotoshopa pa je prije odabira tehnike važno utvrditi zna li osoba kako one izgledaju u stvarnosti. Ova se tehnika ne može primijeniti na sve tipove usnica, za nju je potreban veći razmak između gornje usnice i nosa, puniji prirodni volumen te da nisu nikada rađene. Migracija je u ovoj metodi vrlo česta pa se nerijetko dogodi da topim takve usnice rađene kod drugih injektora. S obzirom na to da sam pobornica prirodnih korekcija, zaista bih voljela da klijentice osvijeste kako ruska metoda nije trend kojemu bi trebalo naginjati jer rezultati nikada ne izgledaju prirodno.

Sara 2 768x1024 1

Ginekologija i estetika – koje su poveznice vaši profesionalnih specijalizacija?

Poznavanjem ginekologije upućenasam u hormonske fluktuacije koje svaku ženu prate tijekom života i utječu na kvalitetu njene kože, konture lica i volumen. Činila mi se odlična sinergija te dvije djelatnosti koja donosi potpuni pristup ženi razumijevanjem problematike specifične za svaku dob.

Imate mnogo iskustva u upotrebi filera. Možete s nama podijeliti neka?

Uvijek naglašavam važnost realnih očekivanja i poštovanje uputa nakon zahvata. Individualan pristup treba biti nit vodilja u procjeni potreba svake osobe, a najprije treba procijeniti je li problem s kojim netko dolazi u domeni neinvazivne ili invazivne estetike. Ako je očuvana arhitektonika lica i nema većih ovjesa viška kože, filerima i botoksom postižemo zaista lijepe rezultate. Klijentima uvijek detaljno objasnimo, i usmeno i pismeno, što mogu očekivati nakon
zahvata i kako treba postupati tijekom oporavka. Sasvim je normalno da se pojave crvenilo, oteklina i bol na mjestu aplikacije, što s vremenom prođe, nekad brže, nekad sporije, ovisno o tretiranom području. Upravo zbog tih pojava nakon zahvata tretmane treba planirati mjesec dana prije važnih događanja, da na vrijeme završi proces zacjeljivanja. U posljednje vrijeme primjećujem sve češću pojavu topljenja filera jer usnice nisu ispale kako treba. To je vrlo loš modus operandi jer hilaza nije bezopasna. Treba je koristiti samo ako postoje jasne indikacije koje ugrožavaju zdravlje ili izgled. Da biste izbjegli nezadovoljstvo izgledom, važno je pažljivo izabrati injektora, ne voditi se cijenom jer jeftino često ispadne najskuplje.

MixCollage 21 Dec 2023 11 01 AM 2542

Što po vama razlikuje dobrog od lošeg estetičara?

S mog stajališta, svatko tko se bavi estetikom, ne može se nazvati estetičarom. Ova grana medicine je umjetnost čiji temelji počivaju na izvrsnom znanju anatomije i fiziologije lica. Nažalost, danas puno tzv. estetičara ima površan stav i podcjenjivanje mogućih komplikacija, nema potrebna znanja, u nekim slučajevima čak ni liječničko zvanje. Dobar estetičar će svakako biti realan i raditi po glavnom postulatu liječničkog kodeksa i zakletve, primum non nocere, znači kao prvo, ne naškoditi, kako zdravlju, tako i izgledu. Uvijek se čudim kada vidim overdone, dakle, pretretirane klijentice. One su očito bile kod “loših estetičara”, jer kod dobrog ne možete doći do takvog izgleda, znači , netko svjesno, čini nekome loše rezultate, a sve u cilju zarađivanja. Dobar estetičar treba znati reći ne, kada klijent želi nešto što će pokvariti njegov izgled, kada je već pretretiran i kada ima nerealna očekivanja.
Slavna Coco Chanel je jednom rekla: Ništa više ne čini ženu starijom nego očajni pokušaji da izgleda mlađe. Ja bih se apsolutno složila s tim, jer pretretirano lice nije odraz ničeg drugog, osim silne želje da se izgleda mlado, što je upravo kontraproduktivno. Umjerenost, prirodnost i želja da se izgleda najbolje za svoje godine je moja nit vodilja u životu i poslu kojim se bavim.

Antiaging planovi i noviteti u vašoj poliklinici

Usavršavanje, uvođenje svega novog što se ne kosi s mojim stavom koji priznaje jedino prirodne rezultate uvijek su misao vodilja!Nerijetko me pitaju koji uređaj se spremam nabaviti. Ne, nisu mi uređaji u planu, jer Polikliniku gradim kao “art craft” , mi smo poput umjetničkog obrta, gdje naša djela nastaju kao direktni unikatni proizvod našeg rada, na osobama koje su same po sebi jedinstvene, a ne uređaja koji su zapravo dostupni svugdje.
Estetika u medicini je točka, kako je netko prelijepo rekao, gdje se susreću umjetnost i znanost i ja se na ovom mjestu osjećam sjajno! A o planovima nekom drugom prilikom, neka ostanu iznenađenje!.

Žene bez godina: prolazni trend ili novi lifestyle?

Ne znam da li je strah od starenja prisutan u današnje vrijeme veći nego u prošlosti ili se starenju kao problemu prije nije pristupalo tako opsežno kao danas, ali činjenica je da žene ( ni muškarci nisu imuni na to) žele prestati stariti. Estetska medicina je uznapredovala u svom neinvazivnom segmentu, pa je trend sakrivanja i popravljanja znakova starenja postao puno dostupniji nego kada su operacije bile jedina opcija. Smatram da je prvenstveno potrebna pravilna mentalna higijena i realna očekivanja, znači, umjesto težnje da u zrelim godinama izgledamo kao mlade djevojke trebamo težiti svježem, korigiranom izgledom najboljim za svoje godine. Uvijek znam reći da najviše postara pretjerana želja za pomlađivanjem, nijedna žena ne izgleda starije od one koja silno želi izgledati mlađe! Mladoliki izgled i privlačnost ovise i o stavu i načinu razmišljanja.Ne zaboravimo, starenje je privilegija koja nije dostupna svima, budimo zahvalni na njoj. Mislim da se ne radi o trendu, nego o tisućljetnoj želji za vječnom mladošću.

AKCIJE U PRIPREMI!