Ginekološki ultrazvuk

Ginekologija

Ultrazvučni pregled kao jednostavna, sigurna i klinički važna metoda čija je neškodljivost neupitna, predstavlja važan dio kompletnog redovitog ginekološkog pregleda.
Sadržaj

Što je to?

Djagnostička metoda kojom prikazujemo organe u maloj zdjelici. Pretragom se definira položaj,veličina i morfologija maternice, kontinuitet, debljina i izgled sluznice maternice, te veličina i morfologija oba jajnika i eventualna prisutnost slobodne tekućine u maloj zdjelici.

Zašto je potreban?

Zbog prikaza anatomije i morfologije maternice, sluznice maternice, jajnika, jajovoda, mokraćnog mjehura, uretre i vaginalnih stijenki kada postoji sumnja na urođene malformacije maternice. Ultrazvukom se prikazuje i patologija mišićnog zida maternice (miomi, adenomioza), kao i patologija sluznice maternice (hiperplazija endometrija, zadebljani endometrij, obilna krvarenja, polipi, submukozni miomi). Jajnici se prikazuju do najsitnijih detalja te se pretraga koristi u postupku potpomognute oplodnje (folikulometrija) kao i za dijagnostiku i praćenje različitih dobroćudnih i zloćudnih tumora jajnika.
Jajovodi se ne vide na ultrazvuku, ali se prikazuju ukoliko su ispunjeni tekućim sadržajem (kontrastna sredstva, hidrosalpings) ili solidnim ili cističnim tumorima.

Ultrazvuk je neizostavna metoda dijagnosticiranja rane trudnoće, te njenog praćenja.

Na koji način se izvodi?

Preko trbuha– prikazuju se strukture u zdjelici žene. Kod ovog pristupa potrebno je ukloniti crijevne vijuge ispunjene zrakom koje prekrivaju unutarnje organe zdjelice i tako onemogućuju uvid u njihovu strukturu. To se postiže tehnikom „ punog mjehura“ koja zahtijeva od žene da prije pregleda napuni mokraćni mjehur. Kada se mokraćni mjehur napuni i potisne crijeva, omogućuje snopu ultrazvučnih zraka pristup organima, a samim tim i njihovu vizualizaciju. Takav pristup se koristi kod žena koje još nisu imale odnose (virgo intacta) i kod onih gdje je transvaginalni pristup onemogućen (zračenje, operacije)
Kroz rodnicu, transvaginalno-sonda se uvodi u rodnicu, a prethodno se vrh sonde prekrije ultrazvučnim gelom, te se na sondu navuče posebna gumena navlaka ili prezervativ. Pri tom pristupu potrebno je prije pregleda isprazniti mokraćni mjehur. Blizina ispitivanog područja, kao i viša frekvencija ultrazvučnih valova, omogućuju kvalitetniju sliku i jasniji prikaz ginekoloških struktura

Ukoliko niste imali odnos, trebate napuniti mokraćni mjehur, (oko 5 čaša vode) te se preko trbušne stijenke pristupa pregledu vaših organa. Kod transvaginalnog pristupa važno je izvaditi iz rodnice tampon, ne koristiti vaginalete nekoliko dana prije, te netom prije pregleda  isprazniti mokraćni mjehur.

Pogledajte i naše ostale usluge

Color Doppler ultrazvuk

Prophilo-tretman biorevitalizacije

Ginekološki pregled

PAPA Test

Rezervirajte svoj termin

AKCIJE U PRIPREMI!