NOVOSTI U KONTRACEPCIJI
IZVOR

NOVOSTI U KONTRACEPCIJI

Kontracepcijske pilule četvrte generacije s režimom 24/4 ili vaginalni prsten, svode brigu o kontracepciji na jednom mjesečno

Od puberteta pa sve do menopauze žena može ostati trudna. Ako ne želi trudnoću, postoji mogućnost zaštite – kontracepcija. O vrstama kontracepcije opsežno smo pisali u jednom od prošlih brojeva, tako da ćemo se ovaj put usredotočiti na novitete koji su nam na raspolaganju.

Potreba za kontracepcijom kod žena traje oko 20-ak godina. Poražavajući je podatak da je, unatoč postojanju brojnih metoda, od oko 205 milijuna trudnoća na svijetu gotovo 80 milijuna neželjeno i neplanirano.

Oralna hormonska kontracepcija

Podsjetimo se kako djeluje oralna hormonska kontracepcija. Žene imaju dva jajnika, sa svake strane maternice po jedan. Svakog mjeseca, pod utjecajem hormona hipotalamusa i hipofize, u jajnicima rastu folikuli, s tim da se kod redovitih ciklusa iz najvećeg folikula oslobađa jajna stanica. Taj proces naziva se ovulacija i obično se događa svaki mjesec, između 12. i 14. dana ciklusa. U to vrijeme žena može ostati trudna ako je imala spolni odnos. Hormonska kontracepcija djeluje tako da sprječava rast folikula, njihovo prskanje i posljedično oslobađanje jajne stanice.

Oralna kontracepcija postoji već gotovo pola stoljeća. Koristilo ju je više od 300 milijuna žena. Danas na svijetu oralnu kontracepciju koristi oko 100 milijuna žena. Današnje spoznaje temelje se upravo na dugogodišnjoj praksi i broju korisnica, tako da se moderna oralna kontracepcija temelji na oko pet puta nižoj razini hormona od one prije pedeset godina.

Kronološki gledano, razlikujemočetiri generacije hormonske oralne kontracepcije:

  • prva gerneracija je izašla je na tržište 60-ih godina prošlog stoljeća. Imala je visoku dozu estrogena, progesterona itd. Prve pilule u velikom su postotku uzrokovale stvaranje krvnih ugrušaka kod žena.
  • druga generacija jebila dizajnirana upravo da bi smanjila mogućnost nastanka krvnih ugrušaka. Tablete su sadržavale mnogo manje doze estrogena i nešto drukčiji tip progesterona, nazvan levonorgestrel. Loše strane tih pilula bile su pojačano stvaranje akna, pojačana dlakavost, povećanje tjelesne težine i razine kolesterola.
  • treća generacija javila se 80-ih godina prošlog stoljeća i sadržavala je drukčiju vrstu progesterona, koji je trebao spriječiti pojavu akni i pojačane dlakavosti. Međutim, s njima se javio stari i od pojačane dlakavosti i akni mnogo opasniji problem, a to je pojačano zgrušavanje krvi.
  • četvrta generacija sadrži progesteronske hormone drospirenon i etinilestradiol. Poznato je da ujedno tablete četvrte generacije liječe simptome predmenstrualnog sindroma (PMS-a), akne, ne izazivaju pojačanu dlakavost, debljanje..

ŽENE TREBAJU ZDRAVIJE ŽIVJETI

Nedovoljna briga o zdravlju uoči trudnoće katkad je jednako štetna kao i za vrijeme trudnoće, no istraživanje pokazuje da malo žena poštuje preporuke vezane uz prehranu i životni stil prije nego što zatrudne.

Budući da su mnoge trudnoće neplanirane, liječnici kažu da je ispravna zdravstvena njega važna za sve žene koje bi mogle zatrudnjeti, neovisno o tome rade li na začeću ili ne. Britanski istraživači prikupili su informacije o prehrani, tjelesnoj aktivnosti, pušenju, potrošnji alkohola i dodataka prehrani od više od 12.000 žena u dobi od 20 do 34 godine, koje nisu bile trudne. Od njih je 238 zatrudnjelo u sljedećih tri mjeseca. Pokazalo se da je samo 2,9 posto žena koje su zatrudnjele uzimalo preporučenu dnevnu dozu od 400 mcg folne kiseline (vitamina B9) i pilo manje od četiri alkoholna pića tjedno, dok se toga pridržavalo samo 0,66 posto onih koje nisu zatrudnjele. Potrošnja voća i povrća bila je jednaka u obje grupe, no žene koje su zatrudnjele rjeđe su vježbale od onih koje nisu. Žene koje su zatrudnjele malo su manje pušile, ali razlika nije bila bitna.
Istraživači su poručili da su javnozdravstvene kampanje i promidžba zdravlja važne za žene, ali i za muškarce.

Izvor: British Medical Journal, objavljeno na internetu 12. veljače 2009.

Dokazani pozitivni učinci

Zadnja (četvrta) generacija kontracepcijskih pilula dokazano ima brojne pozitivne učinke. Ublažava sve simptome predmenstrualnog sindroma i bolove prije i za vrijeme menstruacije, sprječava pojavu akni te općenito pojačano mašćenje kože lica i vlasišta. Upotrebom ovih pilula pojačava se seksualni nagon, za koji mnoge korisnice ostalih kontraceptiva kažu da je smanjen.

Kontracepcijske pilule četvrte generacije osmišljene su po sistemu 24 hormonske pilule plus četiri neaktivne (režim 24/4), koje se piju za vrijeme krvarenja. Kad se završi s jednim pakiranjem, odmah se počinje s drugim. Drugim riječima, ne prestaju se uzimati. Takvim doziranjem razdoblje bez tableta je kraće, a dobivaju se i tri dodatna dana pozitivnog učinka drospirenona (sprječavanje nastanka akni i zadržavanja tekućine u organizmu). Režim 24/4 osmišljen je tako da pomogne ublažavanju varijacija hormonalne razine vezanih uz menstrualni ciklus, a do kojih često dolazi kod uobičajenih kontraceptivnih tableta s režimom 21/7.

Novosti iz Nizozemske

Mnogim ženama svakodnevno uzimanje pilule je opterećenje, jer je u ubrzanom tempu života povremeno zaborave uzeti, zbog čega dovode u pitanje uspješnost metode u cjelini. Razmišljajući o tom problemu, nizozemski znanstvenici došli su do rješenja koje razmišljanje o kontracepciji sa svakodnevne razine svodi na jednom svakih tri tjedna. Takva metoda je vaginalni prsten, koji djeluje poput tablete s istom razinom hormona – sprječava ovulaciju (oslobađanje jajne stanice), djeluje na smanjenje gustoće cervikalne sluzi i stanjuje sluznicu maternice, čime onemogućuje usađivanje (implantaciju) oplođene jajne stanice.

Vaginalni kontracepcijski prsten je fleksibilni, bezbojni i prozirni prsten promjera 54 mm i debljine 4 mm. Sadrži dvije vrste spolnih hormona (etonogestrel i etinilestradiol) koji se polako otpuštaju u krvotok, pa spada u kombinirani hormonski kontraceptiv. Kako je riječ o vrlo malim količinama hormona, vaginalni prsten svrstavamo u niskodozirana hormonska kontracepcijska sredstva.

Postavlja se u rodnicu prvog dana menstruacijskog ciklusa i ostavlja na istom mjestu sljedeća tri tjedna. Tijekom tog vremena prsten se može izvaditi (do najviše četiri sata) bez utjecaja na kontracepcijsku sigurnost. Nakon tri tjedna primjene slijedi tjedan dana stanke tijekom kojeg, slično kao kod uporabe oralnih kontraceptiva, nastupa krvarenje. Sedmi dan stanke u rodnicu se postavlja novi kontracepcijski prsten. Nuva Ring postupno otpušta u rodnicu 120 mikrograma etonogestrela i 15 mikrograma etinilestradiola dnevno.

Multicentričnom studijom praćene su tijekom godinu dana 2322 žena koje su se odlučile za ovu vrstu kontracepcije. Analizirano je ukupno 23.298 menstruacijskih ciklusa. Kod 98,5 posto ciklusa u stankama su se javljala uredna menstrualna krvarenja. Nepravilna krvarenja javila su se u 5,5 posto svih ciklusa, a uglavnom su se odnosila na spotting (točkasta krvarenja) ili smećkasti iscjedak. Ispitanice nisu imale problema sa stavljanjem, vađenjem i zamjenom vaginalnog prstena. Uz to, nije ometao spolni odnos.

Neželjeni učinci javili su se u 5,6 posto slučajeva kao upala rodnice. Kod 4,8 posto ispitanica postojao je pojačan bjelkasti iscjedak, a kod 2,4 posto neugodan osjećaj u rodnici. Samo 2,5 posto ispitanica prekinulo je korištenje vaginalnog prstena.

Ovim načinom zaštite od neželjene trudnoće u potpunosti je bilo zadovoljno 85 posto ispitanica, dok će 90 posto ispitanica metodu preporučiti poznanicama i prijateljicama.

Zaključci ispitivanja nizozemskih znanstvenika su da je kombinirani kontracepcijski vaginalni prsten učinkovito kontracepcijsko sredstvo s izvrsnom kontrolom ciklusa, pogodno za primjenu i dobro podnošljivo za oba partnera.

Vaginalni kontracepcijski prsten još je u listopadu 2001. odobrio FDA (The Food and Drug Administration) na američkom tržištu, a na europskom je prisutan od 2003. Osim jednostavnosti primjene, najveća prednost kontracepcijskog prstena je vrlo niska dnevna doza hormonskih sastojaka, prije svega estrogena.

S obzirom na to da je riječ o kombiniranom hormonskom kontraceptivu, neželjeni učinci i kontraindikacije su vrlo slični onima kod oralnih kontraceptiva. I ovdje se, kao i kod oralnih kontraceptiva, osobito podvlači značaj pušenja, odnosno povećan rizik od tromboembolijskih događaja u slučajevima pušenja i istodobne primjene kombiniranih hormonskih kontraceptiva. Važno je ponoviti da, u usporedbi s oralnom kontracepcijom, o kojoj se mora voditi računa svaki dan (svaki dan se pije tableta i nekim je ženama to ozbiljan problem), vaginalni prsten brigu o kontracepciji svodi na jednom mjesečno!

Ako žena navodi izražene simptome predmenstrualnog sindroma, režim 24/4 bitno smanjuje te tegobe, a uzimanje tableta svih 28 dana ciklusa olakšava protokol, jer nema razdoblja bez tableta, u kojem se također može zaboraviti započeti ponovni ciklus.

KONTROLA RAĐANJA ZA MUŠKARCE

Novo istraživanje pokazalo je da nova muška kontracepcijska injekcija ima stopu uspješnosti od 99 posto. Injekcija na bazi testosterona, ako se dokaže njezina sigurnost, mogla bi uspostaviti novu ravnotežu između muškaraca i žena u pogledu odgovornosti za reprodukciju.


U istraživanju provedenom u Nacionalnom zavodu za planiranje obitelji u Pekingu sudjelovalo je 1000 zdravih, plodnih muškaraca između 20 i 45 godina, koji su postali očevi tijekom prethodne dvije godine i koji su bili u vezama s reproduktivno zdravim ženama starim od 18 do 28 godina. U iduće dvije godine samo je jedan posto muškaraca iz istraživanja oplodilo partnericu. Ta stopa uspješnosti slična je stopi od 1 do 2 posto koju imaju ženske kontracepcijske pilule ili injekcije. Slično piluli, i testosteronska injekcija služi se hormonima radi kontrole ključnih elemenata reproduktivnog procesa. U roku šest mjeseci nakon prestanka uzimanja tog sredstva, brojnost spermija vraća se na normalu i muškarac opet može ostvariti očinstvo. Nisu pronađeni nikakvi neuobičajeni popratni učinci, ali su potrebna dodatna istraživanja radi provjere sigurnosti injekcije.

Izvor: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 5. svibnja 2009.

Individualizirani odabir kontracepcije

Odabir kontracepcije mora biti individualiziran i svakako u dogovoru s izabranim ginekologom. Individualni pristup ovisi o osobnosti žene i nekontracepcijskoj dobiti koju želimo postići kod pacijentice, postojanju subjektivnih tegoba vezanih uz menstruacijski ciklus te eventualnim simptomima nepodnošenja. stoga pitajte svoga ginekologa o novitetima u kontracepciji i dogovorno izaberite onu koja se najbolje uklapa u vaš životni raspored.

AKCIJE U PRIPREMI!