DERMALNI FILERI POD LUPOM
IZVOR

DERMALNI FILERI POD LUPOM

Svi postupci aplikacije dermalnih filera mogu dovesti i do komplikacija, što može biti povezano s nekim od čimbenika uključenih u sam postupak, s apliciranim proizvodom, reakcijom tkiva kao i sa znanjem i iskustvom liječnika koji ga aplicira

Hijaluronska kiselina najpopularniji filer

Dermalni fileri su supstancije nalik gelu koje se injektiraju ispod kože kako bi ispunile i izravnale duboke linije lica i bore. Ovisno o gustoći filera i dubini na koju se injektiraju, mogu se koristiti za korekciju umjerenih do izraženih bora na licu i nabora kože (nazolabijalne bore – od nosa prema usnicama, marionette linije (od ruba usta prema donjoj vilici) te vertikalne linije na gornjoj usni, kao i za povećanje usana, poboljšanje definicije ruba usana, popunjavanje linija i praznina ispod donje vjeđe, pomlađivanje i dodavanje volumena obrazima ili bradi te za poboljšanje deformacija kontura lica i ožiljaka.

Najpopularniji fileri su oni od umrežene hijaluronske kiseline (HA), prirodne tvari koja se fiziološki nalazi u našem tijelu, a privlači vodu i hidrira kožu. Velika prednost HA filera je u tome što se njihov učinak lako može poništiti injekcijom hijaluronidaze (enzima koji razgrađuje hijaluronsku kiselinu) u područja u kojima je poželjna eliminacija filera.

Općenito se vjeruje da su trajni fileri bionerazgradivi i nepovratni, pa je stoga veća vjerojatnost da će se komplikacije s upalnim procesom pojaviti baš u slučaju njihove primjene.

Biokompatibilnost, dugotrajan (ali ne i trajan) učinak, širok spektar primjene, mali broj komplikacija, mogućnost poništavanja učinaka i raznovrsnost, karakteristike su HA filera koji jamče dobre rezultate i veliko zadovoljstvo pacijenata. Stoga samo manji broj liječnika i pacijenata ima želju prihvatiti složenije i rizičnije zahvate koji uključuju korištenje trajnih filera.

Komplikacije su uvijek moguće

Treba imati na umu da svi postupci aplikacije dermalnih filera mogu dovesti i do komplikacija, što može biti povezano s nekim od čimbenika uključenih u sam postupak, s apliciranim proizvodom i njegovim karakteristikama (biorazgradivi, polutrajni i trajni, odnosno s trajnošću kraćom od 18 mjeseci, duljom od 18 mjeseci i duljom od 24 mjeseca), znanjem i (ne)iskustvom liječnika i reakcijom tkiva osobe kojoj se filer injektira.

Općenito se vjeruje da su trajni fileri bionerazgradivi i nepovratni, pa je stoga veća vjerojatnost da će se komplikacije s upalnim procesom pojaviti baš u slučaju njihove primjene.

VASKULARNI INCIDENT – može nastati zbog nenamjernog injiciranja u određenu krvnu žilu ili zbog vanjske kompresije kao posljedice pritiska ubrizganog materijala. Područja sklona embolizaciji (prekidu dotoka krvi) koja posljedično dovode do sljepoće su nos, nazolabijalna brazda, čelo i područje između obrva, dok su područja sklona nekrozi čelo, vrh nosa i usne.

BOL – može se pojaviti kao posljedica višestrukih uboda iglom. Ako se tijekom injiciranja filera ili nekoliko sati nakon pojavi jaka sijevajuća bol duž tijeka krvne žile, ona označava vaskularnu komplikaciju i potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere. Bol se može smanjiti sporim uvođenjem igle s najtanjim mogućim promjerom, kao i korištenjem kanila, lediranjem i zagrijavanjem filera do tjelesne temperature. 

PROLAZNO CRVENILO – često je nakon zahvata i obično nestaje bez ikakva liječenja. Dulje crvenilo ili crvenilo koje ne prolazi češći su kao rezultat preosjetljivosti kože na različite spojeve ili kao rezultat infekcije. U tom slučaju potrebna je pažljiva procjena i odgovarajuće liječenje. Liječenje uključuje izbjegavanje agensa koji izazivaju eritem (npr. alkohol, vježbanje i izlaganje suncu). Kraće razdoblje mogu se koristiti lokalni steroidi, a može se preporučiti i odgovarajuća šminka za pokrivanje eritema

OTEKLINA –može se pojaviti odmah nakon ubrizgavanja zbog manipulacije i rijetko traje dulje od nekoliko dana, a sanira se pritiskom i ledenim oblozima. Povremeno oticanje može se pojaviti nakon izlaganja vazodilatacijskim podražajima kao što su izlaganje suncu, vježbanje ili sauna nakon injektiranja filera. Kako se to može pojaviti i bez ikakvih drugih znakova alergijske reakcije, liječiti se može primjenom ledenih pakiranja i lokalnih steroida. U teškim slučajevima mogu se dati sistemski kortikosteroidi. 

Oteklina se može pojaviti i nakon pravih reakcija preosjetljivosti na injektirane proizvode – kao angioedem na mjestu injekcije ili na udaljenim mjestima, a može biti praćen i urtikarijskom reakcijom na tijelu. Liječi se antihistaminicima i sistemskim kortikosteroidima u razdoblju od nekoliko tjedana. Odgođeni edem lica (otvrdnjavanje, oteklina i crvenilo) koji se odnosi na preosjetljivost javlja se nekoliko dana do mjesec dana nakon aplikacije filera. Obično reagira na oralne steroide, a ne na antihistaminike. Posljednja i najbolja opcija je ukloniti filer.

HEMATOMI I POTKOŽNA KRVARENJA – mogu se pojaviti zbog uboda i krvarenja iz tih točaka. Češće se javljaju kod pacijenata na antikoagulantnoj terapiji ili kod unosa alkohola. Može ih se minimizirati čvrstim pritiskom na mjestu uboda iglom ili izbacivanjem unosa antikoagulansa i dodataka prehrani, uključujući ginkgo bilobu, vitamin Eomega-3 masne kiseline i kantarion, alkohola i gljiva tjedan dana prije postupka. Upotreba arnike i aktivnog vitamina K također pomaže smanjiti učestalost ekhimoza, tj. potkožnog krvarenja slabijeg intenziteta. 

PREKOMJERNA KOREKCIJA – u ovom slučaju vidljive su izbočine, kvržice ili nepravilnosti, osobito ako se ubrizga previše materijala. Ako su aplicirani HA proizvodi, to se može lako riješiti primjenom hijaluronidaze. Plavkasto obojenje, također poznato kao Tyndallov učinak, može se pojaviti ako se prekomjerna količina HA stavi površno ispod kože, što se također može smanjiti ubrizgavanjem hijaluronidaze.

VASKULARNE KOMPLIKACIJE – nastaju kao posljedica nenamjerne injekcije filera u arteriju. Mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda u obliku kožne nekroze, sljepoće ili moždanog udara. U tom slučaju obvezno je rano prepoznavanje i žurno djelovanje. Bezbolnost tijekom postupka, nakon čega slijedi jaka bol prvi je znak injekcijske nekroze. Tada je potrebno odmah prekinuti ubrizgavanje i nježno masirati tretirano područje. Ishemiju obično prati promjena boje kože, a zatim nekroza. 

Sljepoća se pojavljuje zbog embolije krvnih žila oka filerom. Gubitak vida obično se javlja odmah i prati ga bol u zahvaćenom oku. Vizualne komplikacije obično se javljaju nakon injekcija između obrva, u nos, čelo i područje oko očiju. 

Vaskularne komplikacije najbolje je izbjeći dobrim poznavanjem anatomije i pravilnom tehnikom ubrizgavanja. Aspiracija se mora provesti prije svake injekcije, a punilo treba injektirati polako i u malom volumenu, u dva ili više tretmana.

INFEKCIJA – očituju se kao topli i nježni crveni čvorići, a mogu biti praćeni sistemskim znakovima kao što su groznica i slabost. Rane infekcije obično uzrokuje Staphylococcus aureus, dok kasna pojava izaziva sumnju na atipične mikobakterijske infekcije. Bakterije dugo ostaju uspavane i izlaze iz svog biofilma nakon aktivacije vanjskim čimbenikom kao što je manja ozljeda ili manipulacija, što dovodi do infekcija niskog stupnja, granuloma ili apscesa. Utvrđeno je da je rizik od infekcije veći kod HIV pozitivnih osoba.

Liječenje infekcije ovisi o kliničkoj procjeni stanja, koja određuje smjer djelovanja (izbor antibiotika, upotreba hijaluronidaze, kirurška intervencija). U blagim slučajevima preporučuje se terapija antibioticima tijekom dva do četiri tjedna.

U slučaju pojave apscesa, rez i drenaža ili aspiracija mogu pomoći u njegovu bržem rješavanju. Ako antibiotici širokog spektra ne poluče učinak, može biti korisna terapija po antibiogramu. Hijaluronidaza se može ubrizgati kako bi se izbjeglo daljnje širenje infekcije, a steroidi se mogu ubrizgati u upalno promijenjene limfne čvorove tijekom antibiotske terapije.

Granulom se rijetko javlja, i to kao posljedica reakcije preosjetljivosti na strano tijelo, obično nakon latentnog razdoblja od mjesec do godinu dana nakon injekcije.

HIPERTROFIČNI OŽILJCI – mogu se pojaviti u slučaju površinski apliciranih filera. Liječenje se provodi laserom ili kortikosteroidima lokalno. U ekstremnim slučajevima može biti potreban kirurški zahvat. 

Prijeko potrebne mjere opreza

Dermalni fileri za lice su sigurni ako svoje lice povjerite isključivo liječniku s licencom koju je izdalo nadležno stručno društvo Hrvatske liječničke komore, a koji je ujedno iskusan u ubrizgavanju filera.

Prije odluke o zahvatu svakako pitajte davatelja usluga o njegovu iskustvu s određenom vrstom filera koju ste odabrali i provjerite ima li filer koji se namjerava koristiti u vašem slučaju odobrenje HALMED-a za primjenu u tu svrhu.

Nikako nemojte kupovati filere on line, a tijekom primjene obratite pozornost na još jedan detalj, a to je da fileri trebaju biti u neotvorenim i pravilno označenim špricama.

Estetica Futura, Centar za estetiku lica i tijela
Ulica kneza Domagoja 17
M: 099/4277 666, E: skovacevic007@gmail.com

AKCIJE U PRIPREMI!