ŽIVOT S MIRENOM
IZVOR

ŽIVOT S MIRENOM

Mirena je istodobno suvremeno sredstvo kontracepcije i terapija obilnih menstruacija širokog spektra učinkovitosti

Mirena nije samo pouzdan kontraceptiv, nego i vrlo djelotvorno terapijsko sredstvo za regulaciju obilnih i dugotrajnih menstruacijskih krvarenja. Napravljena je kao unutarmaternični sustav (IUS – Intrauterine System), koji se sastoji od malog plastičnog okvira u obliku slova T i umeće se u maternicu. Vertikalni dio T-strukture nosi cilindar koji sadrži hormon, a na donji dio vertikalnog kraka pričvršćene su dvije tanke niti za koje se sustav izvlači iz maternice. Hormon u cilindru, identičan jednom od hormona koji se nalazi u kontracepcijskoj piluli, postupno se otpušta u šupljinu maternice, a brzinu njegova otpuštanja kontrolira posebna membrana na cilindru. 

Djelovanje počinje od dana umetanja, s tim da se hormon postupno otpušta, svaki dan u istoj količini. Sustav je učinkovit pet godina.

Hormon sustava određuje indikacije

Kontracepcijsko djelovanje

Svodi se na povećavanje gustoće cervikalnog čepa, stanjivanje sluznice maternice koja se nalazi u stanju atrofije, smanjenje pokretljivosti spermija, čime se onemogućuje da dođu do jajne stanice, te na znatno smanjenje pokretljivosti jajovoda koji ne mogu prihvatiti oslobođeno jajašce.

Mirena je vrlo pouzdan način kontracepcije, čija je sigurnost slična rezultatu postupka sterilizacije. Kliničke studije pokazale su da je postotak trudnoća u žena koje se koriste njome godinu dana samo 0,2 posto.

Idealna je za žene koje su rađale, iako se može postaviti i ženama koje nisu rađale, ali tada je umetanje malo teže i nešto je veća stopa spontanog izbacivanja spirale. Zatim za žene koje imaju obilne i bolne menstruacije, izražen PMS, bolne odnose, bolove u zdjelici, koje ne žele ili ne mogu koristiti kontracepcijske tablete, kondome, prirodne i ostale metode kontracepcije (vidi prošli broj Vašeg zdravlja), žene u četrdesetim godinama života, te sve one koje žele pouzdanu metodu kontracepcije koja ih ne opterećuje svakodnevnim obvezama i opušteniji seksualni život.

Terapijsko djelovanje

Mirena se kod smanjivanja mjesečnog zadebljanja sluznice maternice vrlo uspješno koristi i u terapijske svrhe kod obilnih menstruacijskih krvarenja, čineći ih znatno oskudnijim i kraćim. Prije određivanja terapije obilnih krvarenja treba utvrditi uzrok krvarenja. Ako je riječ o obilnim menstruacijama koje nisu uzrokovane organskim procesima, a dovode do anemije, Mirena je terapijski izbor.

Kao terapijsko sredstvo za obilne menstruacije (menoragije) kod žena starijih od 35 godina, uvrštena je na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od 8. veljače 2006. (NN/19/06). Ako vaš ginekolog na osnovi pregleda zaključi da vam je potrebna u terapijske svrhe, svoje pravo na nju možete ostvariti preko ustanove u kojoj radi vaš ginekolog.

Imate li obilnije menstruacije i zbog toga problema u svakodnevnom funkcioniranju, ali u krvnoj slici nema znakova anemije, nemate pravo na Mirenu preko HZZO-a. U tom slučaju možete je sami kupiti u ljekarni i odnijeti svom ginekologu da je postavi. U odnosu na “klasičnu” spiralu, kod koje su menstrualna krvarenja dulja i obilnija, Mirena je puno ugodnije rješenje i može se koristiti u situacijama u kojima klasična spirala nije preporučljiva, a to je kod obilnih menstruacija.

Mirena se može postaviti i ženama koje su operirane zbog karcinoma dojke i moraju uzimati preparate tamoksifena (Nolvadex), koji može uzrokovati zadebljanje sluznice maternice. Na taj način prevenira se zadebljanje sluznice maternice i time bolesnicama pomaže da ne završe na kiretaži.

Ako je žena bila na kiretaži zbog polipa ili obilnih krvarenja, može se razmotriti opcija postavljanja Mirene, čak i u slučajevima kad patohistološki nalaz nakon kiretaže pokaže promjene na stanicama.

S postavljanjem Mirene svakako treba pokušati i kod mioma, adenomioze i endometrioze kao zadnjom konzervativnom alternativom operativnom zahvatu ili njegovu odgađanju.

Kad se ne smije postaviti

Mirena se ne smije postavljati kod infekcija genitalnog sustava, karcinoma vrata maternice ili same maternice, kao i sumnje da oni postoje, zatim kod malformacija maternice, sumnjiva PAPA nalaza, akutne bolesti jetre ili tromboze. Odabir pacijentice temelji se na isključenju navedenih stanja i, naravno, trudnoće.

Rješenje za modernu ženu

Postavljanje Mirene zahtijeva za to osposobljenog liječnika. Nakon pregleda i isključivanja stanja u kojima se ne preporučuje, te određivanja položaja i veličine maternice, slijedi umetanje sustava između trećeg i sedmog dana menstrualnog ciklusa (broji se od prvog dana krvarenja). Sam postupak je kratak i u pravilu bezbolan, osim što se osjeća manja nelagoda koja nestaje u nekoliko sljedećih sati. Kontrolni pregled treba planirati mjesec dana do šest tjedana nakon postavljanja sustava, a zatim jednom godišnje.

Tijekom prvih tri do šest mjeseci nakon umetanja sustava neke žene imaju točkasta krvarenja ili “prljanja” uz uobičajeno menstrualno krvarenje. No, dvadeset posto žena kojima je postavljena Mirena nemaju menstruacijska krvarenja tijekom prve godine primjene, što je i očekivano zbog utjecaja hormona na sluznicu maternice koja ne zadebljava, pa se i ne ljušti. To je lokalni učinak hormona, dok je njihova razina u krvi normalna, pa se ne može reći da je žena u menopauzi zbog toga što nema menstruaciju. S Mirenom menstruacije postaju kraće i slabije, smanjuje se mjesečni gubitak krvi i povećava koncentracija željeza i hemoglobina u krvi. Kod žena koje se bliže menopauzi, IUS je odlično rješenje problema nepravilnih krvarenja i kontracepcije u tom nestabilnom razdoblju. Ulazak u perimenopauzu, razdoblje kada ciklus postaje neredovit i nema ovulacije svaki mjesec, žene mogu osjetiti imaju li valove vrućine, promjene raspoloženja, smetnje spavanja… Tada je potrebno napraviti hormonski status te u razgovoru s ginekologom razjasniti situaciju.

S obzirom na to da je Mirena istodobno suvremeno sredstvo kontracepcije i terapija obilnih menstruacija širokog spektra učinkovitosti, koristi je sve više žena. Kako suvremeni tempo života ostavlja sve manje vremena za svakodnevno razmišljanje o zaštiti od neželjene trudnoće, te uzimanju tableta zbog obilnih menstruacija i posljedične anemije, očekivati je stalnu tendenciju porasta korištenja intrauterinog sustava među modernim ženama.

AKCIJE U PRIPREMI!