story.hr

VODIČ KROZ DERMALNE FILERE: Stručnjakinja otkriva kako odabrati pravi za vas

O dvojbama oko odabira tretmana pomlađivanja govori Sandra Kovačević, spec. ginekologije i opstetricije i ekspertica za neinvazivnu estetsku medicine iz Poliklinike Sara.

Dermalni fileri minimalno su invazivni injekcijski tretmani koji nadoknađuju gubitak volumena povezan s godinama i prikrivaju pojavu plitkih i dubljih bora na tretiranim područjima lica i vrata.

Fileri za lice mogu se podijeliti u dvije glavne skupine: tradicionalni dermalni fileri (uglavnom na bazi hijaluronske kiseline) i biostimulatorski fileri. Dok oba dodaju volumen tretiranim područjima i promiču mlađi izgled s punijim crtama, postoje bitne različitosti.

Prije nego odlučite koji tretman ćete izabrati morate znati neke činjenice o oba.

Što su biostimulatorski fileri?

Biostimulatorski fileri su dermalni fileri koji potiču prirodnu proizvodnju kolagena i elastina u tijelu tijekom nekoliko mjeseci. Sastoje se od neutralnog dijela nosača (karboksiceluloza) i aktivne supstance ( polikaprolakton) Nosač je rađen od karboksiceluloze, a aktivna supstanca polikaprolaktona. Mogu se aplicirati iglom ili kanilom u kožu. Vremenom se nosač koji daje volumen razgradi, a aktivne supstance postupno prirodnim putem stvaraju novi kolagen uz pomlađivanje i obnovu kože.

Biostimulatori su kalcijev hidroksilapatit (CaHa) i poli-L-mliječna kiselina (PLLA) Tretmane je potrebno ponoviti dva do tri puta u razmacima od nekoliko tjedana. Njihovi učinci obično traju najmanje dvije godine, nakon čega mogu biti potrebni dodatni tretmani. Injekcije biostimulatora na bazi CaHa i PLLA nisu jedine vrste injekcija biostimulatora.

Treba spomenuti svakako i prirodnu stimulaciju samoobnove kože, PRP ili tzv. vampirski tretman gdje se centrifugiranjem malog volumena krvi pacijenta odvaja plazma bogata trombocitima i faktorima rasta kojima se stimulira regenerativna sposobnost kože. Tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci, PRP stimulira prirodnu proizvodnju kolagena u tijelu.

Budući da se ovim tretmanom koristi materijal iz vlastitog tijela pacijenta, nema rizika od odbacivanja ili sličnih komplikacija. Poput CaHa i PLLA, PRF i PRP učinci su trajni — obično traju dulje od 18 mjeseci.

Poliklinika Sara 1

Što su fileri hijaluronske kiseline?

Fileri hijaluronske kiseline nisu tako dugotrajni kao biostimulatorski fileri i neizravno stimuliraju proizvodnju kolagena ili fibrina.

Međutim, oni privremeno i sigurno dodaju volumen i punoću tretiranim područjima i mogu postići lifting učinke koji se obično povezuju s invazivnijim postupcima. Iako su ti učinci manje izraženi od onih koji se postižu kirurškim zatezanjem lica, njihova je korist jasna za pacijente koji nisu spremni za plastičnu operaciju ili nisu dobri kandidati za operaciju. Učinci se obično pojavljuju u roku od nekoliko sati do nekoliko dana. Ovisno o formulaciji, mogu trajati od 6 do 18 mjeseci prije nego što su potrebni daljnji tretmani.

Kako odabrati pravi filer?

Kod donošenja odluke potrebno je razmisliti o slijedećem: koliko brzo želite vidjeti rezultate, koliko dugo želite da traju i želite li da, ukoliko vam se rezultati ne sviđaju, imate mogućnost njihovog eliminiranja. Rezultati hijaluronskih filera traju kraće od biostimulatora, ali su potpuno reverzibilni injekcijom hijaluronidaze, dakle, može ih se otopiti. Potpuni rezultati nakon aplikacije pojavljuju se u roku od nekoliko dana.

Rezultati biostimulatora ( CaHa i PLLA ) pojavljuju se kasnije, tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci, te je do tada potrebno dolaziti dva do tri puta u razmacima od nekoliko tjedana za postizanje željenih učinaka.Ti učinci se ne mogu otopiti i traju dulje od hijaluronskih filera. Ova metoda nje za one koji žele trenutne rezultate.

S obzirom na specifičnosti svake osobe kod donošenja odluke potrebno je, u dogovoru sa odabranim estetičarem koji prepoznaje potrebe vaše kože i lica, odabrati ono što je najbolje za vas.

AKCIJE U PRIPREMI!