REPRODUKCIJA POD KONTROLOM
IZVOR

REPRODUKCIJA POD KONTROLOM

Kontracepcija predstavlja ljudsko pravo na izbor i baza je svakoga dobrog planiranja obitelji, jer daje mogućnost slobodna odlučivanja

Kontracepcija (lat. kontra = protiv, suprotno; conceptio = začeće) kao oblik planiranja obitelji postoji vjerojatno koliko i ljudski rod. Najstariji pisani dokument o zaštiti od neželjene trudnoće datira iz Kine, oko 2700. godine prije Krista. Biblijski tekstovi pišu o izbacivanju ejakulata (sjemene tekućine) po zemlji prije spolnog odnosa, metodi koja i danas postoji u nekim dijelovima svijeta.

U staroj Grčkoj, Platon, Aristotel i Hipokrat raspravljali su o kontroli rađanja kao važnom dijelu ljudskog života. Stari Grci i Rimljani koristili su kondome od kozjeg mjehura i različite druge metode sprječavanja trudnoće. Islamski svijet kontracepciju smatra legitimnim dijelom medicinske prakse, i koristi brojne metode, poput metode barijere i prekinutog snošaja (Rhazes 850. – 923.; Avicena 980. – 1037.).

U srednjem vijeku i renesansi u Europi se cijene metode starih Grka i Rimljana, sve do pojave Tome Akvinskog i katoličanstva, kad se kontracepcija smatra porokom protiv prirode, a tako je i danas u katoličkom svijetu. Druge kršćanske religije imaju slična stajališta, ali su se posljednjih desetljeća prilagodile civilnim zakonima pojedinih država.

Zahvaljujući razvoju medicine i tehnike te pismenosti populacije, u moderno vrijeme razvija se sve veća demokratizacija kontrole rađanja. U današnje vrijeme kontracepcija je ključ intervencije za očuvanje zdravlja žena i djece kao najosjetljivije skupine na svijetu. Predstavlja ljudsko pravo na izbor i baza je svakoga dobrog planiranja obitelji, jer parovima ili osobama daje mogućnost slobodna odlučivanja o broju djece, vremenu kad će imati djecu i razmacima između poroda.

Kontracepcija predstavlja sve metode i sredstva kojima se zaustavljaju prirodni procesi reprodukcije. Postiže se djelovanjem pojedinačno na jajnu stanicu ili spermije, kao i ometanjem njhova susreta i procesa usađivanja oplođenog jajašca u sluznicu maternice.

Prirodne metode

Zaštita od trudnoće na tzv. prirodni način temelji se na odgovarajućem ponašanju para koje se zasniva na osnovnom poznavanju prirodnih procesa reprodukcije.

Prekinuti snošaj (coitus inerruptus)

Najčešće je primjenjivana i najpoznatija metoda. To je spolni odnos pri kojem muškarac izbacuje ejakulat (sjeme) izvan rodnice te tako sprječava kontakt spermija i jajne stanice. Prednost je što se može primijeniti uvijek, bez pripreme i onda kad partneri ne znaju za druge načine kontracepcije ili ih nemaju na raspolaganju. Nedostaci su što je trudnoća ipak moguća jer kod nekih muškaraca može doći do ulaska spermija u mokraćnu cijev još prije ejakulacije; partneri nikad ne mogu biti potpuno sigurni da je snošaj prekinut na vrijeme; spermiji mogu zaostati u mokraćnoj cijevi muškarca nakon izbacivanja spermija, pa postoji mogućnost oplodnje ako se odnos ponavlja nakon kraćeg vremena. Spermije koji ostanu u mokraćnoj cijevi muškarac izbacuje mokrenjem nakon spolnog odnosa.

Kalendarska metoda (Ogino-Knausova metoda)

Temelji se na izračunavanju plodnih i neplodnih dana. Potrebno je imati zapisane duljine ciklusa tijekom 12 mjeseci, odrediti najduži i najkraći ciklus i od najduljeg oduzeti 11, a od najkraćeg 18 dana. Npr: najdulji ciklus je 32-11=21, a najkraći 26-18=8. Po ovoj računici, “opasni dani” su od osmog do 21. dana ciklusa. Nije pogodna za žene s neredovitim ciklusima, odnosno ako je razlika između najduljeg i najkraćeg ciklusa veća od 10 dana. Statistički, tada je broj mogućih plodnih dana prevelik, a neplodnih premalen. Nepovoljna strana je što ograničava odnose samo na određene dane ciklusa.

Temperaturna metoda

Temelji se na praćenju rasta bazalne temperature za tri ili više desetinki stupnja za vrijeme ovulacije u odnosu na vrijednosti prije ovulacije. Ovulacija se zbiva neposredno prije “skoka” temperature. Da bi se izbjeglo začeće, spolni odnos treba izbjegavati od početka ciklusa, pa do tri dana nakon povišenja bazalne temperature. Mjeri se ujutro, prije dizanja iz kreveta. Nedostatak je što se skok temperature iz drugih razloga može zamijeniti s ovulacijom.

Kontracepcija se postiže djelovanjem pojedinačno na jajnu stanicu ili spermije, kao i ometanjem njhova susreta i procesa usađivanja oplođenog jajašca u sluznicu maternice

Billingsova metoda

Tijekom menstruacijskog ciklusa dolazi do promjene količine i kvalitete cervikalne sluzi. Prije ovulacije je vrlo oskudna, a približavanjem ovulacije postaje obilnija, rjeđa i rastezljiva. Poslije ovulacije postaje oskudnija, gusta i mutna. Po toj metodi sigurno razdoblje je početak i kraj ciklusa, a odnos treba izbjegavati kad je sluz obilnija, staklasta i kad je povećana vlažnost rodnice. Danas su na tržištu dostupni mali mikroskopi (Maybe baby, Ovugnost) kojima se provjerava izgled sluzi. Ako ona izgleda poput kružića, onda je razdoblje sigurno, a kad pokazuje tzv. fenomen paprati (grančice razgranate poput listova paprati) treba izbjegavati odnos.
Metoda nije primjenjiva ako postoji vaginalna infekcija, jer cervikalna sluz tada nije reprezentativna. Tada se može koristiti i slina, pod uvjetom da se prije promatranja barem dva sata ništa ne jede, pije ili topi u ustima.

Simptotermalna metoda

Označava kombinaciju praćenja bazalne temperature i cervikalne sluzi, i predstavlja sigurniju metodu.

Metode barijere

Kontracepcijske metode barijere (mehanička i kemijska sredstva) privremeno onemogućuju ulazak spermija u rodnicu, a time i njihov susret s jajnom stanicom. Prekinuti snošaj, ujedno i prirodna metoda, spada u ovu vrstu kontracepcije.

Kondom 

Konfom, nazvan prema izumitelju, dr. Condomu, dvoraninu Charlesa II, koji je za svoga gospodara načinio kondom od životinjskog crijeva, najstarije je kontraceptivno sredstvo, korišteno još u doba starog Egipta, Grčke i Rima. Slavni ljubavnik i osvajač ženskih srca, Casanova, u svojim memoarima spominje vlastita iskustva s prezervativom od životinjskog crijeva. 

U 19. stoljeću, usavršavanjem tvorničke proizvodnje gume, postaju dostupni za masovnu upotrebu. Današnji kondomi izrađeni su od lateksa debljine 0,010-0,020 mm, i poliuretana, čija stijenka može biti suha ili vlažna, a poneki sadrže i spermicid, kemijsku tvar koja uništava spermije radi jačeg kontraceptivnog učinka. Prednost pred ostalim sredstvima je što osim zaštite od trudnoće štiti i od spolno prenosivih bolesti.

Pravilna upotreba znači navlačenje na povećano muško spolovilo, uz istiskivanje zraka iz izdanka na vrhu za skupljanje sperme da ne bi došlo do pucanja. Da ne bi ispao, nakon izbacivanja sjemena potrebno je prekinuti snošaj dok još traje erekcija. Kao nedostatak korisnici navode smanjen lokalni osjećaj ugode, prekid spolnog akta i alergijske reakcije na lateks ili spermicidna sredstva kojima su natopljeni.

Ženski kondom (femidon, dijafragma, cervikalna kapa)

Djeluje na sličan način. Postavlja se kao zapreka između gornjeg i donjeg dijela rodnice, tik uz vrat maternice. Do 1940. godine predstavljao je trećinu ženskih kontraceptivnih metoda, ali nakon uvođenja hormonske oralne kontracepcije početkom 60-ih godina popularnost ove metode znatno opada.

Maternični uložak – spirala

Maternični uložak uzrokuje sterilni upalni odgovor unutar maternice koji nepovoljno djeluje na spermije. Danas su u primjeni spirale u obliku slova T koje imaju bakrene kratke krakove pomoću kojih izazivaju navedeni upalni efekt (Nova T).

Osim kontraceptivnog učinka, hormonska kontracepcija smanjuje pojavnost karcinoma jajnika, cista na jajnicima, karcinoma debelog crijeva i dobroćudnih tumora dojke, smanjuje rad žlijezda lojnica i popravlja ten

Prije izbora spirale kao kontracepcijskog sredstva, treba učiniti ginekološki pregled, PAPA test, cervikalne briseve i UZV. Ako je žena ginekološki zdrava, nema problema sa srčanim zaliscima, zgrušavanjem krvi, nije imala upalne bolesti u zdjelici ili izvanmateričnu trudnoću i u stabilnoj je vezi s jednim partnerom, pristupa se postavljanju. Postavlja se oko trećeg do četvrtog dana menstracijskog ciklusa, jer je tada kanal u vratu maternice lakše prohodan, a zahvat manje neugodan.

Ako se to učini prerano, može doći do ispadanja. Spirala se može postaviti i netom nakon poroda ili pobačaja. Nakon poroda se često dogodi ispadanje, pa se preporučuje pričekati kraj babinja da se maternica vrati u normalnu veličinu. Korisnice spirale navode da su im menstruacijska krvarenja obilnija, a one koje imaju i bol u zdjelici nerijetko odustaju.

Mirena je rješenje je za žene s obilnim krvarenjem sa i bez spirale. To je intrauterini sistem koji djeluje na način da otpušta levonorgestrel i time bitno smanjuje krvarenje – neke žene navode da uz mirenu imaju samo smeđkast iscjedak na dan kad bi trebala doći menstruacija, a neke ni to. Uz kontraceptivni, ima i terapijski učinak u slučajevima pojačanih krvarenja koja uzrokuju anemiju kao i kod bolnih menstruacija. Indikaciju za postavljanje daje ginekolog nakon razgovora i pregleda.

Hormonska kontracepcija

Kad je potkraj 19. stoljeća dokazano da u trudnoći ne dolazi do oslobađanja jajašca, počelo se razmišljati kako umjetnim putem proizvesti slično stanje mirovanja jajnika. Danas raspolažemo s mnoštvom preparata različite primjene, a istog konačnog djelovanja – inhibicije oslobađanja jajašca.

Prije početka primjene ove vrste kontracepcije potrebno je učiniti ginekološki pregled, PAPA test, pregled dojki i laboratorijske pretrage. Hormonsku kontracepciju ne smiju koristiti žene s bolestima srca i krvožilnog sustava, oštećenjima jetre i hormonski ovisnim tumorima, a ne preporučuje se ni ženama starijim od 35 godina koje puše.

Osim kontraceptivnog učinka, ima druge pozitivne učinke na organizam; smanjuje pojavnost karcinoma jajnika, cista na jajnicima, karcinoma debelog crijeva i dobroćudnih tumora dojke, smanjuje rad žlijezda lojnica i popravlja stanje tena. Nuspojave, koje se javljaju u početku uzimanja i prolazne su naravi, su mučnina, napetost u dojkama i zadržavanje tekućine. Uz oralnu kontracepciju ciklusi su redoviti i bezbolni, a krvarenja oskudnija.

U Registru lijekova RH postoji mnogo preparata, a odabir ovisi o statusu i anamnezi pacijentice. Tablete se počinju uzimati s prvim danom ciklusa (prvi dan menstruacije) tijekom 21 dan. Nakon sedam dana stanke, u kojoj dolazi do krvarenja, osmi dan počinje se s novom kutijom.

Postkoitalna (hitna) kontracepcija

Ako dođe do odnosa kad postoji opasnost od začeća, ono se može spriječiti davanjem visoke doze levonorgestrela najkasnije unutar 72 sata, što ometa usađivanje oplođenog jajašca. Na taj način zanijet će samo jedan do dva posto žena. Ovaj vid kontracepcije popularno se naziva day after pil (pilula za dan poslije). Ne smije se često koristiti, jer može dovesti do poremećaja ciklusa.

Sterilizacija

Ova metoda kojom se trajno oduzima sposobnost oplodnje danas u svijetu postaje vodećom metodom kontracepcije. Hrvatski zakon dopušta sterilizaciju, na zahtjev osobe, povjerenstvu zdravstvene ustanove u kojoj će izvršiti zahvat. Najniža životna dob je 35 godina, ali nije uvjet ako postoje medicinske indikacije.

Sterilizacija žene izvodi se laparoskopski, tijekom carskog reza ili neke druge operacije. U dogovoru s operaterom, prekida se tok jajovoda podvezivanjem, prerezivanjem, paljenjem ili postavljanjem kopči. Sterilizacija muškarca je puno jednostavniji zahvat i izvodi se ambulantno, u lokalnoj anesteziji, prekidanjem toka sjemenovoda kroz rez na skrotumu od pola do jednog centimetra.

Suprotno strahu i predrasudama, potencija i libido nakon zahvata ne opadaju. Nakon zahvata žena odmah gubi reprodukcijsku sposobnost, dok se kod muškarca ona mora dokazati s dva uzastopna spermiograma bez spermija, obično nakon tri do četiri tjedna.

AKCIJE U PRIPREMI!