story.hr

PROBALI STE SVE, A ONI SU I DALJE TU: Doznajemo kako se riješiti podočnjaka

Imate podočnjake? Probali ste sve raspoložive kreme, korektore i serume i oni su i dalje tu? Vrijeme je da učinite nešto da se stanje poboljša ili riješi. Kako? Savjetuje Sandra Kovačević, spec. ginekologije i opstetricije i ekspertica za neinvazivnu estetsku medicine iz Poliklinike Sara

Prije estetskog rješavanja problema s podočnjacima provjerite sa svojim liječnikom obiteljske medicine da li imate neke od zdravstvenih uzroka nastanka podočnjaka kao što su alergije, bolesti srca i bubrega, te oslabljen rad štitnjače.

Što su podočnjaci?

Podočnjaci su estetski problem koji nastaje zbog zastojnih promjena uslijed slabe cirkulacije i limfne drenaže. Krv se nakuplja i uslijed povećanog hidrostatskog tlaka prodire izvan stijenke krvne žile u tkivo gdje se razgrađuje. Tamni (pigmentirani) podočnjaci u vidu tamnih kolutova oko očiju nastaju jer su ispod tanke kože sitne kapilare koje se vide kroz kožu i daju tamnu boju. Tokom starenja dolazi do gubitka takozvane duboke masti koja daje podršku području ispod oka što pogoduje nastanku podočnjaka.
Resorpcija kostiju tokom starenja također utječe na stvaranje podočnjaka. Na lubanji se nalaze koštani otvori u kojima su smještene očne jabučice. Ovi otvori se tokom starenja povećavaju zbog čega se javljaju udubljeni podočnjaci jer nedostaje vezivno tkivo.

Poliklinika Sara 1

Kod nekih osoba iz različitih razloga dolazi od otoka rahlog tkiva ispod očiju odnosno nakupljanja tekućine koje se vidi u obliku vrečica ispod očiju (zastojni podočnjaci) Kod starijih, dolazi do slabosti kružnog očnog mišića, kroz čija vlakna počinje prodirati potkožno masno tkivo. U ovakim slučajevima podočnjaci se rješavaju kirurški, a samo djelomično se mogu maskirati primjenom hijaluronskih filera.
Za nastanak podočnjaka svakako su zaslužni i genetika, pušenje, nagli gubitak tjelesne težine, nedovoljni unos tekućine, sunčanje, hipotireoza,alergije, problemi sa sinusima i nedovoljno sna.

Kako do pomlađenog izgleda?

Kod udubljenih podočnjaka aplikacijom filera rješavaju se neželjene konture i lice neposredno nakon zahvata dobiva svježiji pomlađeni izgled. Ako su podočnjaci genetske naravi, odnosno, posljedica protruzija masnih jastučića donjih kapaka i ako imate vrečice ispod očiju onda je kirurgija najbolje rješenje.
Tamni podočnjaci su posljedica dehidracije i slabije vaskularizacije. Kozmetika, blagi pilinzi i masaže su dugoročno dobra rješenja koja će vjerojatno blago poboljšati situaciju, ali nažalost, nikada do stupnja izjednačavanja boje sa kožom lica. Nakon korekcije hijaluronskim filerima udubljenih tamnih podočnjaka koža djeluje svjetlija, ali više radi korekcije reljefnog udubljenja i kako udubina više nije duboka, postiže se zadovoljavajući estetski rezultat.
U Poliklinici rješavamo podočnjake koji nisu za operativnu korekciju
Nakon nanošenja anestetske kreme, podočnjaci se popunjavaju kanilom. Postoji samo jedno ubodno mjesto sa svake strane. Kanila je tupa igla, koja se kreće kroz masno tkivo, koje nema živčane završetke i ne boli. Kanila se koristi jer se pomoću nje najpreciznije i najsigurnije popunjavaju podočnjaci, te je vjerojatnost za nastanak hematoma minimalna.
Od velike je važnosti da zahvat izvodi osoba koja je adekvatno educirana, jer ako se filer aplicira preplitko ili preduboko, neće se dobiti estetski prihvatljiv rezultat, već ćete se morati izlagati i zahvatu topljenja neadekvatno apliciranog filera. Fileri na bazi hijaluronske kiseline koji se koriste za korekciju podočnjaka prema deklaraciji proizvođača daju rezultate koji traju do 12 mjeseci. U praksi su nerijetko ti rezultati i duži, jer su podočnjaci rahlo tkivo,relativno slabo prokrvljeno i filer se sporije resorbira.
Fileri koji nisu na bazi hijalurona se za ovo područje nikako ne preporučaju, zbog specifične građe tkiva ispod očiju i nemogućnosti eliminacije istih, ukoliko rezultat ne zadovolji.

 

AKCIJE U PRIPREMI!