story.hr

OVE STVARI MORATE IZBJEGAVATI: Što se smije, a što ne smije nakon tretmana botoksom i filerima?

Bili ste na tretmanu filerima i botoksom. Da biste dobili dobre rezultate i skratili oporavak potrebno je držati se uputa. Kojih pitali smo Sandru Kovačević, spec. ginekologije i opstetricije i ekspertica za neinvazivnu estetsku medicine iz Poliklinike Sara.

Ono što prvo i skoro uvijek zabrine klijentice nakon zahvata su crvenilo, otok, podljevi i osjetljivost na mjestu ubrizgavanja. Ako radite usnice, pripremite se na sve gore navedeno jačeg intenziteta dan nakon aplikacije, pripremite led i kremu protiv podljeva koji su tada vaši najbolji prijatelji. Led smanjuje otok i veličinu hematoma, a kreme protiv podljeva na bazi arnike ubrzavaju njihovu resorpciju.

Moguće je i da ćete pod jezikom osjetiti kvržice s unutrašnje strane usnica, kao i na usnicama, one su posljedica uboda i proći će. Dužina procesa zacjeljivanja je individualna i traje od 2 do 4 tjedna. Skroz dok su usnice tvrde,imaju hematome i bole vas, one zacjeljuju i nemaju konačan izgled.

Zena 10
IZVOR: SHUTTERSTOCK

Pravila rutinske njege

Što se tiče lica tu su te pojave puno manje izražene i oporavak je brži. Svoju rutinsku njegu možete nastaviti koristiti, uz nekoliko napomena. Nemojte koristiti agresivne tretmane ili proizvode za piling nekoliko dana nakon zahvata. Lice nježno čistite i nemojte koristiti proizvode sa retinolom da na mjestima uboda ne izazovu reakciju. Svoju kremu za lice nanosite oprezno, nježnim pokretima i tapkanjem, da spriječite pomicanje filera i botoksa sa mjesta gdje je apliciran.

Željeli ste nanijeti šminku nakon aplikacije, no doktor vam je rekao da to preskočite do sljedećeg dana? To je savjet kojim se želi izbjeći pojava infekcije, jer su mjesta uboda ipak otvoren put da se stvori upala. Mi zaista ne želimo zadirati u vaše dnevne rasporede, ali nažalost, da bismo vam ubrzali oporavak i spriječili kompromitiranje rezultata krivim postupanjem, moramo vas neki put pitati za vaše navike i obrasce ponašanja.

Lijepa Zena
IZVOR: UNSPLASH

Ne alkoholu

Nije dobra ideja nakon injektiranja filera ići na piće s prijateljima. Poslije takve se injekcije, naime, pod površinom kože formira mali krvni ugrušak koji alkohol može otopiti što dovodi do pojave modrica i oticanja. Nerijetko nakon aplikacije nema nikakve modrice, ali kasnije, poslije druge čaše vina, stvori joj se modrica, stoga nemojte konzumirati nikakav alkohol 24 sata od injektiranja filera. Alkohol se ne preporuča ni nekoliko dana prije i nekoliko nakon zahvata, jer on širi krvne žile, te na taj način može izazvati stvaranje novih hematoma i pojačati već postojeće. Isto tako, oprezno sa lijekovima (aspirin, ibuprofen)i dodacima prehrani ( ginko , ginseng, omega3) koji razrijeđuju krv.

Nepoželjna toplina

Ne preporuča se koristiti saunu, solarij, niti sunčati se 7 do 14 dana od aplikacije. Zahvate poput radiofrekvencije se ne preporuča raditi nakon aplikacije filera, jer oni ubrzavaju njegovu razgradnju i skraćuju vrijeme trajanja rezultata. Ukoliko ipak želite ići na taj tretman planirajte ga 14 dana prije aplikacije filera.

Zena Nanosi Hidratantnu Kremu Na Lice
IZVOR: SHUTTERSTOCK

Ostali tretmani

Između posjeta zubaru i tretmana filerima treba proći dva tjedna, kako prije , tako i nakon, zbog mogućnosti nastanka infekcije, te i zbog bolnosti koju možete imati nakon aplikacije i za vrijeme dugog držanja usta otvorenih na zubarskoj stolici. Frizera obavite prije aplikacije, ako niste, odgodite svoj termin 14 dana nakon.

Intenzivna tjelesna aktivnost uzrokuje pojačani protok krvi u cijelom tijelu, pa i u licu. Time se, teoretski, ubrizgani botoks može ‘preseliti’ prije nego što se veže za ciljani mišić u tretiranom području, uzrokujući slabljenje susjednog mišića koji nije trebao biti pogođen. Drugim riječima, učinci botoksa mogu se pokazati na mjestima na kojima ih niste željeli. Kako biste to izbjegli, pričekajte barem dvanaest sati prije nego što se upustite u bilo koju aktivnost od koje vam srce počinje jače pumpati krv. Jednako pravilo vrijedi i nakon apliciranja filera. Naporno vježbanje pojačava cirkulaciju i podiže krvni tlak, a to posljedično, povećava rizik od nastanka podljeva.

Ruz Za Usne
IZVOR: SHUTTERSTOCK

Vježbe i masaže

Joga također nije preporučiva, jer je jako važno neko vrijeme nakon injekcije ostati u uspravnom položaju, a u jogi ima puno poza koje su sve samo ne uspravne. Nakon aplikacije botoksa ne stavljajte kape i šilterice na glavu koje pritišću čelo, te nemojte ležati najmanje četiri sata. Masažeri i slične spravice za tretiranje lica mogu botoks raspršiti u neželjena područja. Stoga je pametno pričekati najmanje 14 dana prije njihove ponovne upotrebe.

Ne planirajte masaže i do dva tjedna nakon aplikacije, ležanje na trbuhu, s licem pritisnutim u otvor na stolu za masažu, može u velikoj mjeri pojačati oticanje, posebno ako imate filere u području ispod očiju ili u obrazima.

Zena S Osjetljivom Kozom Lica
IZVOR: SHUTTERSTOCK

I još neke bitne stvari

Naočale i nekirurška korekcija grbice na nosu ne idu nikako zajedno, jer nošenje naočala može stvoriti prevelik pritisak na područje ubrizgavanja, zbog čega se filer može udubiti. Kako do toga ne bi došlo, uputno je nositi kontaktne leće tijekom dva tjedna ili barem na najmanju moguću mjeru smanjiti nošenje naočala na mostu nosa. Naravno, u istom periodu nemojte nositi niti naočale za skijanje ili plivanje, maske za ronjenje, pa ni naočale za virtualnu stvarnost – takva oprema može pritisnuti ne samo punilo na nosu, nego i pomaknuti punilo koje je stavljeno u područje ispod očiju ili u obraze.

Nakon aplikacije zamolite Upute za postupanje nakon aplikacije filera i botoksa kako biste se, ako ste nešto od uputa zaboravili ili prečuli, mogli podsjetiti.

Pravilno ponašanje nakon aplikacije je važno za dužinu oporavka i konačne rezultate, ne zanemarujte ih!

AKCIJE U PRIPREMI!