KRITIČNE TOČKE POMLAĐIVANJA LICA
IZVOR

KRITIČNE TOČKE POMLAĐIVANJA LICA

Nadomjestiti gdje je izgubljeno, dodati tako da ne naruši autentičnost i nadasve umjerenost, temelji su produljenog mladenačkog izgleda, a kao kruna svega stoji stav prema životu i starenju

Svaka dob nosi izazove

U današnje vrijeme stereotipi o izgledu znatno su drukčiji. Njegovani četrdeset i pedesetogodišnjaci ne izgledaju u skladu s uvriježenim stavovima jer genetika zaslužna za „lijepo starenje“ samo je 30 posto našeg izgleda, dok na odnos prema koži otpada čak 70 posto. Naime, u nekom trenutku načela zdravog života prestaju biti dovoljna da bismo izgledali mlado i svježe. Tada stupaju na snagu različite metode neinvazivne estetike koje, ako se pravilno indiciraju i umjereno primjenjuju, znatno pridonose svježijem izgledu. No, svaka dob ima svoje „kritične točke“ koje treba imati na umu pri planiranju vrste i učestalosti primjene postupaka pomlađivanja.

Dvadesete godine

Žene koje već u dvadesetima vode brigu o svojoj koži imaju veću šansu zadržati mladolik izgled i lice bez bora u četrdesetima jer koža u dvadesetima ima mogućnost obnove. U to doba nisu potrebne kreme protiv bora, koje čak mogu iritirati mladu kožu, nego je važno voditi brigu o njezi i hidraciji pomoću kvalitetnih krema i seruma koji, primjerice, sadržavaju vitamine C i E, sastojak zelenog čaja i alfa lipoičnu kiselinu jer smanjuju oštećenja uzrokovana vanjskim čimbenicima. Korištenje kreme za zaštitu od sunca tijekom svih godišnjih doba, prestanak pušenja, spavanje najmanje osam sati, dovoljno tekućine i proizvodi prilagođeni njezi kože, ulozi su koji se višestruko vraćaju u kasnijoj dobi u vidu mladolikog izgleda.

Danas se sve više preporučuje tretman botulinum toksinom odmah nakon pojavljivanja prvih bora. Dok se smijete ili mrštite normalno je da se pojavljuju bore smijalice, koje nerijetko nestaju nakon prestanka ekspresije lica. No, ako nakon toga zaostaju, tada je vrijeme za prvi tretman, a kada je to točno, to ovisi od osobe do osobe – kod nekih sredinom dvadesetih, kod drugih nakon tridesete. 

Hijaluronska punila u toj dobi u pravilu su nepotrebna, osim za dodavanje volumena i preoblikovanje usnica, što je danas poprimilo znatne razmjere.

Tridesete godine

Različiti su čimbenici koji utječu na odluku u kojim godinama treba početi s tretmanom botulinum toksinom, no od tridesete do trideset i pete godine je idealno jer poslije može biti teže u potpunosti i na dulji rok ispraviti bore. 

U odgađanju neizbježnog najvažnije je početi na vrijeme pa u tridesetima treba razmišljati o jačanju zaštitne barijere kože te u rutinu uvesti hijaluron i vitamin C. Zahvati odabira u ovoj dobi su tretmani hijaluronskim punilima za nazolabijalnu brazdu, naglašavanje jagodica ili popunjavanje usnica.

Mrlje na licu i neujednačen ten kao posljedica djelovanja hormona mogu se korigirati laserom i kemijskim pilinzima.

Četrdesete godine

Četrdesete imaju svoje prednosti – akne uglavnom nestaju, kao i hiperpigmentacije zbog hormonskih promjena, međutim, nastaju nove hiperpigmentacije zbog prekomjernog izlaganja suncu. Koža gubi vlagu i sjaj pa se pojavljuju prve tanke linije, uglavnom oko očiju i usana. No, sve to moguće je riješiti.

Piling u ovoj dobi treba češće provoditi jer rješavajući se mrtvih stanica ten dobiva na svježini. Svakodnevnu njegu treba oplemeniti proizvodima bogatim vitaminom C i drugim antioksidansimate onima koji potiču proizvodnju kolagenaHidratantni serum sada postaje obvezan, poželjno s dodatkom hijaluronske kiseline. 

Bore na čelu, mrštilice među obrvama i tzv. pileće nožice u ovoj dobi gube rat s botulinum toksinom, čija se primjena započeta u tridesetima nastavlja i dalje. 

Hijaluronska punila u ovoj dobi čine čuda. Lijepo oblikovane jagodice, naglašena linija čeljusti i brade te lijep izgled same kože zahvalni su rezultati primjene filera. Najgušćim filerima oblikujemo lice, srednjom gustoćom popunjavamo bore, a najrjeđim potičemo kvalitetu kože, koja postaje više hidrirana, sjajna i ima zdravu boju. 

noćnu rutinu valja shvatiti ozbiljno (jer noć je doba dana kad se koža najbolje regenerira), kao i primjenu krema za zaštitu od sunca. 

Pedesete godine

U pedesetima, posebice nastupom menopauze, razina estrogena drastično pada, zbog čega koža polako gubi sposobnost zadržavanja vlage i proizvodnje kolagena snažnog kao nekada. Stoga je prvo i najvažnije pravilo jačanje vlažne barijere, a važan korak u toj misiji je nadomještanje prirodnih lipida (npr. ceramidi i kolesterol) čiji manjak pridonosi gubitku vlage. 

U ovoj dobi površinski pH kože mijenja se od blago kiselog prema lužnatom, što rezultira sve slabijom zaštitnom barijerom te sušom i osjetljivijom kožom lica. Zato prehranu treba obogatiti probioticima

Koža će biti zahvalna ako je počnete njegovati preparatima koji sadrže peptide, temeljne građevne elemente mišića i kože, koji joj daju snagu i energiju, kao i retinoide, matične stanice.

Tretmani poput PRP-a, hijaluronskih injekcijskih skinboostera i mezoterapije koži vraćaju blistavost i uklanjaju znakove starenja. 

Ako se s tretmanima botulinum toksinom i filerima počelo u tridesetima ili barem ranim četrdesetima, pomoću njih se još uvijek vrlo uspješno može održavati mladolik izgled lica. No, ako s tim tek počinjete, izostaju odlični rezultati karakteristični za raniji početak. 

Ovo je vrijeme kad se metode neinvazivne estetike preklapaju s operativnim estetskim zahvatima. Spuštene gornje vjeđe i vrećice ispod očiju dugoročno i kvalitetno mogu se riješiti samo blefaroplastikom. Fileri s lift učinkom u ovoj dobi polako prepuštaju mjesto mini-liftu donjeg dijela lica ili kompletnog lica.

Šezdesete godine

U ovim godinama operativne metode zauzimaju prvo mjesto u liniji obrane od ubrzanog starenja, s tim da operativne rezultate eventualno možemo održavati filerima i botulinum toksinom.

Realnost i nadasve umjerenost

Ovakav kalendar pomlađivanja ne može se i ne treba doslovno shvatiti. Naime, vidjela sam mnogo žena koje s trideset izgledaju znatno lošije i umornije nego neke druge u četrdesetima i ranim pedesetima, što samo znači da se učinci genetike, njege, čimbenika okoliša i stava prema životu veoma isprepliću.

Metode neinvazivne estetike daju najbolje rezultate kad se individualno i ne pretjerano indiciraju i kad su očekivanja realna. Nadomjestiti gdje je izgubljeno, dodati tako da ne naruši autentičnost i nadasve umjerenost, temelji su produljenog mladenačkog izgleda. A kao kruna svega stoji stav prema životu i starenju. Prihvatiti proces starenja kao normalan dio života i uživati u prednostima koje svaka dob ima te ne prelaziti granice prirodnoga, svakako su najbolja polazišna točka svježeg i odmornog izgleda.

mr. sc. Sandra Kovačević, dr. med. spec., Estetica Futura, Centar za estetiku lica i tijela, Ulica kneza Domagoja 17, Zagreb, M: 099/4277 666, E: skovacevic007@gmail.com

AKCIJE U PRIPREMI!