FILERIMA DO LIFTING UČINKA
IZVOR

FILERIMA DO LIFTING UČINKA

Starenje se ne može zaustaviti, ali ga možemo usporiti i dugo vremena zadržati mladenački izgled. Prva mjera svakako je promjena životnog stila, a tek onda slijede neinvazivne metode estetske medicine

Starenje kože je prirodan, degenerativni proces koji uz kožu zahvaća i njezine potporne strukture, a počinje već od 25. godine života. Mlado lice je konveksno, s punim usnama i obrazima, a linija donje čeljusti je uzdignuta prema obrazima. Starenjem, lice pokazuje promjene: usne postaju tanje, lice je nejednako pigmentirano (fleke), čelo, obrazi i donja čeljust su opušteni… 

Godine su samo broj i neka se prepoznaju u mudrosti postupaka i izgrađenom osobnom stilu, a ne u tragovima koje ispisuju na licu. Za dugotrajno ljepši izgled, pravilna njega i metode neinvazivne estetske medicine dobitna su kombinacija.

Različiti utjecaji – isti ishod

Starenje koje je uzrokovano genskim naslijeđem i ovisi o prolasku vremena zovemo kronološkim starenjem. Karakterizira ga stanjivanje kože i gubitak njezine elastičnosti, a manifestira se znakovima kao što su sitne bore, tanka i transparentna koža, gubitak potkožnoga masnog tkiva i koštane strukture lica, suhoća kože, nemogućnost žlijezda znojnica da dostatno hlade kožu, gubitak kose i pojava neželjene dlakavosti.

Mlado lice je konveksno, s punim usnama i obrazima, a linija donje čeljusti je uzdignuta prema obrazima. Starenjem, lice pokazuje promjene: usne postaju tanje, lice je nejednako pigmentirano (fleke), čelo, obrazi i donja čeljust su opušteni…

Drugi tip, ekstrinzično starenje, uzrokovan je vanjskim čimbenicima. Među brojnim štetnim utjecajima iz okoline koji imaju određenu ulogu u starenju kože, najznačajnije je dugotrajno i opetovano izlaganje ultraljubičastim zrakama jer uzrokuje takozvano fotostarenje kože. To je kumulativni proces koji ponajprije ovisi o stupnju izloženosti sunčevim zrakama i pigmentu kože. Ultraljubičaste zrake oštećuju vezivno tkivo, pa koža s vremenom postaje naborana, a može reagirati i crvenilom, suhoćom i gubitkom elastičnosti, pojavom telangiektazija (proširenih kapilara) ili promjenama pigmentacije. Izloženost ultraljubičastim zrakama povećava i mogućnost pojave dobroćudnih i zloćudnih novotvorina na dijelovima tijela pojačano izloženima suncu.

Na izgled kože utječe i način života. Pojačana mimika lica, spavanje licem “zagnjurenim u jastuk”, pretjerivanje sa solarijem i općenito izloženost kože suncu bez zaštite, pušenje, prehrana bogata masnoćama, konzervansima i uglikohidratima, nedovoljan unos tekućine, slab imunitet, povećana konzumacija alkohola, dulja izloženost niskim temperaturama, nedostatak tjelesne aktivnosti i stres glavni su krivci za narušavanje kvalitete i izgleda kože.

Usporiti i zadržati…

Starenje se ne može zaustaviti, ali ga možemo usporiti i dugo vremena zadržati mladenački izgled. Prva mjera svakako je promjena životnog stila, a tek onda slijede neinvazivne metode estetske medicine, u koje spadaju različiti tretmani kojima danas postižemo izvrsne rezultate. U nastavku ćemo se detaljnije osvrnuti na jedan od tretmana iz spomenute lepeze, a to su fileri.

Tretiranjem određenih dijelova lica pomoću filera postiže se lifting učinak. Ovisno o tome koja se regija tretira, odabire se i najprikladnija tehnika aplikacije, kao i pripravak određene gustoće (primjerice, popunjavanje nazolabijalnih brazdi nikako se ne može raditi istim filerom kao i korekcija podočnjaka). Ovisno o gustoći filera, trajnost postignutog učinka je do 12 mjeseci, a trajnost učinka kod nekih proizvoda veće gustoće s lidokainom je i do 18 mjeseci.

Ovisno o podrijetlu, fileri se dijele na biološke i sintetske, a po trajnosti razlikujemo privremene i trajne.

Fileri najnovije generacije su biološkog podrijetla, proizvedeni biotehnološkim postupkom u laboratorijskim uvjetima i bazirani na hijaluronskoj kiselini. Hijaluronska kiselina se i inače prirodno nalazi u našem organizmu, a glavna funkcija joj je vezanje vode. Kako starimo, s vremenom se smanjuje količina prirodne hijaluronske kiseline u organizmu, zbog čega se gubi volumen na određenim dijelovima lica i stvaraju se pliće ili dublje bore. Hijaluronski fileri namijenjeni su tretiranju svih zona lica, vrata, dekoltea i kože na rukama, dakle mjesta koja su najčešće glavne izdajice godina. Njihovim injiciranjem u kožu postiže se smanjivanje i izglađivanje bora, vraćanje izgubljenog volumena i elastičnosti kože, podižu se i toniziraju obrazi i brada, diskretno preoblikuju usne i općenito crte lica, a koža se rehidrira zahvaljujući retrakciji molekula vode. Pokazalo se da fileri utječu i na regeneraciju i stvaranje novog kolagena.
Glavne prednosti tretmana hijaluronskim filerima su brzina zahvata, sigurnost i neposredno vidljivi rezultati, a ono što je najvažnije naglasiti jest da omogućuju postizanje i zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica.

Trajni fileri, koji su najčešće bazirani na silikonu, aquamidu i polimerima, ostaju po nekoliko godina ili zauvijek na mjestu injiciranja. Nerijetko izazivaju i neželjene posljedice, kao što su granulomi. S obzirom na to da trajni fileri mogu biti i od kolagena, koji je obično kravlji, prije injiciranja potrebno je kod pacijenta napraviti određene alergijske testove, što komplicira cijelu proceduru.

Iako su svi fileri stimulatori proizvodnje kolagena u koži, postoje i oni kojima je upravo to mehanizam djelovanja. U tu grupu spadaju fileri na bazi Ca-hidroksilapatita i poli-L-laktične kiseline. To su sintetski fileri, ali su biorazgradivi, što znači da im je trajanje ograničeno, jer se s vremenom razgrade. Trajanje im je, ovisno o gustoći, vrlo slično hijaluronskim filerima, osim što u slučaju neželjenih učinaka ne postoji antidot, odnosno protulijek, za razliku od hijaluronskih fileri kod kojih je to enzim hijaluronidaza.

Postoje i sintetski neresorptivni fileri, u koje spada PMMA (polimetil metakrilat), koji nije biorazgradiv, što znači da se njime postiže trajni učinak i nema antidota. Pojave li se neželjeni učinci, koji su srećom rijetki, mora se ukloniti iz tkiva kirurškim putem.

Postoji još jedan način, koji već prelazi u invazivnu metodu, a to je aplikacija jedinoga prirodnoga, autolognog i trajnog filera – vlastitog masnog tkiva. Masno tkivo uzima se s mjesta gdje ga ima viška (najčešće trbuh i bedra) i posebnom tehnikom ubacuje u lice. Učinak ovog filera nije moguće predvidjeti jer je riječ o transplantaciji masnog tkiva i zbog toga nije moguće predvidjeti koliko će se presađenog tkiva održati na drugome mjestu. Stoga je ovaj postupak nužno ponavljati i po nekoliko puta do postizanja željenoga, ali trajnog učinka.

Dobro je znati

Važno je da klijent upozori liječnika ako boluje od aktivne ili recidivirajuće herpes simplex infekcije, jer se u tom slučaju treba provesti profilaksa tabletama protiv herpesa nekoliko dana prije zahvata. Također je važno napomenuti da ožiljci nisu indikacija za primjenu bilo koje vrste filera, jer je na mjestu ožiljka narušena arhitektonika kože, pa je svakako potrebno napomenuti liječniku da je određeni defekt zapravo ožiljak. Kako bi tretman bio što ugodniji, na mjesto aplikacije filera nanosi se krema s lokalnim anestetikom. Nakon tretmana preporučuje se izbjegavanje saune, izlaganja suncu i odlazaka u solarij te pritiskanja tretiranog dijela lica.

Realna očekivanja prije svega

Uz oprez pri odabiru licenciranog liječnika koji će vas ispravno savjetovati o vrsti filera koju trebate, važno je da imate realna očekivanja. Budući da postoje individualne razlike u izgledu svakoga pojedinog lica, postizanje usana ili jagodica kakve, primjerice, ima određena javna osoba nije moguće u copy-paste varijanti.

Važno je i ne pretjerivati. Tu je jako bitna uloga liječnika, koji mora biti svjestan kad nešto prelazi granice prirodnog izgleda i njegova dužnost je upozoriti vas na to. Izgled kojem trebate težiti je vaša alternativa iz mladih dana, uz diskretne korekcije koje ne narušavaju vašu osobnost. Ako, primjerice, imate gornju usnu neproporcionalno tanju u odnosu na donju, diskretna korekcija je dobrodošla. I obrazi bez masnog tkiva, podočnjaci ili opuštena linija brade idealne su regije za korekcije.

Često pitanje koje klijenti postavljaju je što se događa kad se filer resorbira, odnosno je li stanje kože gore nego prije njegove primjene. Naravno da nije. Stanje će biti isto, plus vremensko razdoblje dodano zbog procesa starenja.

Kod bilo koje metode neinvazivne estetike, uz pravilan odabir preparata, prijeko je potreban i oprezan odabir liječnika. Danas na tržištu ima puno filera različitih proizvođača. Ono što je važno znati jest da svaki takav proizvod mora biti registriran kako bi se spriječila distribucija neprovjerenih i potencijalno štetnih proizvoda. Stoga ne zaboravite provjeriti koji filer bi se upotrijebio u vašem slučaju (svakako tražite naljepnicu s imenom i serijskim brojem apliciranog filera).

AKCIJE U PRIPREMI!