story.hr

DR. SANDRA KOVAČEVIĆ: Sve o komplikacijama u aplikaciji dermalnih filera

O jednom od najpopularnijih tretmana današnjice govori Sandru Kovačević, spec. ginekologije i opstetricije i ekspertica za neinvazivnu estetsku medicine iz Poliklinike Sara.

Dermalni fileri su supstance nalik gelu koje se injektiraju ispod kože u različite dubine s ciljem korekcije kontura lica,te ublažavanja dubljih i površnih bora na licu. Ovisno o gustoći filera i dubini na koju se injektiraju, mogu se koristiti za korekciju umjerenih do izraženih nazolabijalnih, marionetskih i pušačkih bora,voluminizaciju, konturiranje i ispravljanje asimetrija usana, popunjavanje linija i praznina ispod donje vjeđe, pomlađivanje i dodavanje volumena jagodicama i tzv. srednjem dijelu lica, konturiranje linije čeljusti i brade, te ispravljanje profilne linije nosa.
Treba imati na umu da svi postupci aplikacije dermalnih filera mogu dovesti i do komplikacija, što može biti povezano s nekim od čimbenika uključenih u sam postupak, s apliciranim proizvodom i njegovim karakteristikama, znanjem i (ne)iskustvom liječnika i reakcijom tkiva osobe kojoj se filer injektira.

VASKULARNA KOMPLIKACIJA –može nastati zbog nenamjernog injiciranja u određenu krvnu žilu ili zbog pritiska ubrizganog materijala na nju izvana.Područja sklona embolizaciji (prekidu dotoka krvi) koja posljedično dovode do sljepoće su nos, nazolabijalna brazda, čelo i područje između obrva, dok su područja sklona nekrozi čelo, vrh nosa i usne.
BOL –lagana bol kod aplikacije je prisutna zbog ponavljajućih uboda i to je normalna pojava unatoč primjeni anestetske kreme. Ako se tijekom injiciranja filera ili nekoliko sati nakon,pojavi jaka sijevajuća bol duž tijeka krvne žile, ona označava vaskularnu komplikaciju i potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere.

PROLAZNO CRVENILO –često je nakon zahvata i obično nestaje bez ikakva liječenja.Dulje crvenilo ili crvenilo koje ne prolazi češći su kao rezultat preosjetljivosti kože na različite spojeve ili kao rezultat infekcije.

OTEKLINA –može se pojaviti odmah nakon ubrizgavanja zbog samog zahvata i rijetko traje dulje od nekoliko dana, a sanira se pritiskom i ledenim oblozima.Povremeno oticanje može se pojaviti nakon izlaganja podražajima koji šire krvne žile kao što su izlaganje suncu, vježbanje ili sauna nakon injektiranja filera.
Oteklina se može pojaviti i nakon pravih reakcija preosjetljivosti na injektirane proizvode.

HEMATOMI I POTKOŽNA KRVARENJA –mogu se pojaviti zbog uboda i krvarenja iz tih točaka. Češće se javljaju kod pacijenata na antikoagulantnoj terapiji ili kod unosa alkohola.

PREKOMJERNA KOREKCIJA –u ovom slučaju vidljive su izbočine, kvržice ili nepravilnosti, osobito ako se ubrizga previše materijala. Ako su aplicirani HA proizvodi, to se može lako riješiti primjenom hijaluronidaze. Plavkasto obojenje, također poznato kao Tyndallov učinak, može se pojaviti ako se prekomjerna količina HA stavi površno ispod kože, što se također može smanjiti ubrizgavanjem hijaluronidaze.

INFEKCIJA –očituju se kao topli i nježni crveni čvorići, a mogu biti praćeni sistemskim znakovima kao što su groznica i slabost. Rane infekcije obično uzrokujeStaphylococcus aureus, dok kasna pojava izaziva sumnju na atipične mikobakterijske infekcije. Bakterije dugo ostaju uspavane i izlaze iz svog biofilma nakon aktivacije vanjskim čimbenikom kao što je manja ozljeda ili manipulacija, što dovodi do infekcija niskog stupnja, granuloma ili apscesa.

HIPERTROFIČNI OŽILJCI–mogu se pojaviti u slučaju površinski apliciranih filera.
Vaše zdravlje je vrijedno, stoga nemojte riskirati aplikacijama po kozmetičkim salonima, hotelskim sobama i ostalim nemedicinskim ustanovama, kao ni sa “gostujućim ” injektorima iz susjednih zemalja koji nemaju licencu, ne izdaju račun i ne daju knjižice apliciranih proizvoda, jer, ako dođe do komplikacija nisu tu da im se možete obratiti za pomoć.Bitan je odabir stručne osobe koja je završila medicinski ili stomatološki fakultet i ima licencu za izvođenje tretmana dermalnim filerima izdanu od Hrvatskog društva za estetsku medicinu pri Hrvatskoj liječničkoj komori.Takav kadar će znati što učiniti u slučaju komplikacija.
Ne zaboravite, sigurnost za zdravlje je uvijek na prvom mjestu!

AKCIJE U PRIPREMI!