story.hr

Budite oprezni: Evo koje estetske zahvate morate izbjegavati ako ste trudni

Trudnoća je posebno razdoblje u životu žene u kojem buduće mame mnogo brige posvećuju prehrani, navikama i osjećajima, ali i izgledu. U ordinaciji svaki dan čujem mnogo pitanja o tome što se smije, a što ne tijekom trudnoće.

Kozmetički zahvati i tretmani neinvazivne estetske medicine postali su dio životnih navika estetski osviještenih žena, stoga su pitanja vezana uz ta područja sasvim očekivana.

Sigurna sam da ćete ovdje naći odgovore na pitanja koja ste zaboravili postaviti ginekologu na redovitoj kontroli trudnoće, a neugodno vam je zvati ga samo zbog toga.

Pitanja o botoksu, primjerice, češća su nego što mislite i važno ih je postaviti ako redovito idete na taj tretman ili ga poželite prvi put napraviti u trudnoći.

430113

Može li se botoks koristiti u trudnoći?

Prema navodima Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), botoks je lijek kategorije C, što znači da djeluje na srce i krvne žile, i nema dovoljno studija koje pokazuju njegovu sigurnost tijekom trudnoće. Kao što nema dovoljno dokaza kojima se potvrđuje da je botoks štetan za fetus, nema dovoljno dokaza ni koji bi upućivali na to da je siguran za korištenje tijekom trudnoće. Savjetujem da svakako pričekate dok ne završite s dojenjem jer botoks djeluje putem male količine neurotoksina.

Mogu li ići na tretmane filerima tijekom trudnoće?

Iako se neki estetičari olako izjašnjavaju da se smije ići na tretmane filerima tijekom trudnoće, ne preporučujem ih jer se tada događaju hormonske promjene u tijelu pa fileri mogu prouzročiti neželjene rezultate. Ženama koje ih već koriste preporučila bih prekid najmanje četiri tjedna prije trudnoće te do završetka dojenja nakon porođaja.

Umjesto filera i botoksa tijekom trudnoće mogu se koristiti serumi koji, doduše kratkoročno, oponašaju učinke filera i botoksa, ali je nužno pripaziti da u sastavu nisu salicilna kiselina, retinoidi i hidrokinon koji se ne smatraju sigurnima za trudnice i dojilje.

421915

Mogu li ići na botoks tijekom IVF-a?

Ako ste podvrgnuti tretmanima za očuvanje plodnosti, kao što su zamrzavanje jajne stanice ili zamrzavanje embrija, možete ići na botoks tijekom ciklusa. Ako planirate prijenos embrija ili intrauterinu inseminaciju (IUI), aplikaciju je bolje izbjeći.

Mogu li ići na botoks dok pokušavam zatrudnjeti?

Prvo tromjesečje ključno je za razvoj djeteta i tada se može dogoditi spontani pobačaj zbog mnogo razloga nevezanih uz botoks. Stoga smatram da je bolje izbjeći aplikaciju botoksa tri mjeseca prije pokušaja začeća.

396833

Što ako apliciram filer prije nego što doznam da sam trudna?

Fileri na bazi hijaluronske kiseline vjerojatno se neće pomaknuti ili migrirati. Trebali bi ostati u vašem tijelu, što znači da ne predstavljaju opasnost za bebu ili vas. S vremenom će se postupno otopiti, tako da jednostavno možete pričekati da nestanu.

Može li se ići na plastične operacije na licu tijekom trudnoće?

Plastična kirurgija lica, kao i bilo kakva druga elektivna kirurgija ne preporučuje se trudnicama. Kirurgija nosi svoje rizike, kao i anestezija koja je prati pa treba pričekati šest do osam tjedana nakon porođaja prije takvih operacija. Ako se doji, treba pričekati do kraja dojenja.

295913

ogu li voditi ljubav nakon botoksa?

Izbjegavajte naporne vježbe i aktivnosti koje povećavaju broj otkucaja srca i protok krvi, što uključuje i seks, najmanje 24 sata nakon tretmana. Povećan broj otkucaja srca može raspršiti botoks dalje od mjesta ubrizgavanja.

AKCIJE U PRIPREMI!