story.hr

BEAUTY KOLUMNA: Šest činjenica koje trebate znati nakon terapije botoksom

O jednom od najpopularnijih tretmana današnjice govori Sandra Kovačević, spec. ginekologije i opstetricije te ekspertica za neinvazivnu estetsku medicine iz Poliklinike Sara

Terapija botoksom jedan je od najpopularnijih tretmana, što potvrđuje i podatak da devet od deset ljudi ponovno dođe na tretman. Kako i ne bi kada je to najbrže pomlađivanje sa sjajnim rezultatima koje s lica briše godine stresa i zabrinutosti. Nije to više tretman rezerviran samo za osobe iz javnog života. Sasvim je normalno da svakodnevno vidimo žene i muškarce koji nemaju bora na gornjem dijelu lica ili su ih sveli na minimum.
Uz botoks je vezano najviše tabua zbog neznanja što on zapravo jest i kakve rezultate daje. Nerijetko se za ženu koja je korigirala usne kaže da je “izbotoksirana”, što uopće nije istina.
Botoks nije otrov, kao što se uvriježilo mišljenje, nego pročišćeni protein izveden iz bakterije Clostridium botulinum. Dakle, to je organska, prirodna tvar potpuno bezopasna. Primjenjuje se u raznim granama medicine, uključujući neurologiju i oftalmologiju, a u estetskoj medicini koristi se više od 20 godina.
Ubrizgavanjem u mišiće lica uzrokuje njihovu privremenu paralizu blokirajući prijenos impulsa živcima i stvarajući zaglađeniju površinu kože. Takav učinak traje ti do četiri mjeseca, a potom se bore počinju vraćati. Ako se postupak redovito provodi, kod osoba mlađih od 40 godina može rezultirati trajnim nestankom bora jer se koža obnavlja na glatkoj pozadini i time sama bora nestaje.
Indikacija za primjenu botoksa pojavljuje se individualno, a bore su posljedica načina života i genetike, koja ima veliki utjecaj na njihov nastanak. Nerijetko u ordinaciju dođu vrlo mlade osobe s borama na čelu kakve su u mladosti imali i njihovi roditelji.

Bili ste na tretmanu botoksom i što sad?

Poliklinika Sara 1

Tim Poliklinike Sara s velikim entuzijazmom i strašću brine o zdravlju i ljepoti žena: mr.sc. Sandra Kovačević, spec. ginekologije i opstetricije i ekspert za neinvazivnu estetsku medicinu i Mia Musulin, asistentica

Da biste produljili rezultate terapije botoksom, pridržavajte se sljedećih savjeta.
1. Izbjegavajte prekomjerno sunčanje
Poznato je da oštećenja kože prouzročena suncem dovode do preranog starenja razgradnjom kolagena i oštećenjem stanica kože u njezinim dubokim slojevima. Botoks nije učinkovit u borbi protiv takvih bora i linija jer one nisu prouzročene pokretima mišića, na što zapravo djeluje botoks.
2. Razmislite o treninzima niskog intenziteta
Treninzi visokog intenziteta potiču rad vašeg metabolizma kako biste brže sagorjeli kalorije i izgradili mišiće. Povećavanje brzine metabolizma možete potaknuti bržu razgradnju botoksa nego što je to očekivano. No to ne znači da ne biste trebali vježbati ili čak raditi intenzivne vježbe, samo integrirajte niži do umjereni trening u svoje vježbe.
3. Smanjite razinu stresa
Stres je uzrok nenamjernog mrštenja, čime aktivirate mišiće iznad kojih na koži nastaju bore na koje djelujemo botoksom te ih relaksiramo. Sam stres može prouzročiti oštećenje stanica, on oslobađa kortizol, tzv. hormon stresa koji pokreće upalnu reakciju u tijelu. Stalno visoke razine stresa mogu uzrokovati bržu razgradnju botoksa u tijelu te ubrzati proces starenja. Meditacija, joga i druge aktivnosti koje potiču oslobađanje od stresa mogu vam pomoći da produljite vijek vašeg botoksa dok istodobno smanjujete starenje povezano sa stresom.

Poliklinika Sara RG 34

4. Hidratizirajte kožu
Korištenje skinboostera i mezoterapijskih koktela uz hidratantne kreme ključno je za održavanje kože glatkom jer smanjuje brzinu razgradnje botoksa u mišićima lica.
5. Nemojte pušiti
Pušenje, vaping i sve što sadrži nikotin uzrokuje razgradnju kolagena, oštećuje stanice kože i smanjuje učinkovitost injekcija botoksa. Ne samo da će se brže pojaviti izvorne dinamičke bore, nego pušenje i vaping uzrokuju fine bore oko usta i očiju koje buduće injekcije ne mogu popraviti.
6. Koristite suplemente cinka
U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Drugs in Dermatology istraživači su objavili da su osobe koje su primile botoks, a zatim su uzimale cink od 50 miligrama kao dodatak prehrani imale znatno dulje dobre rezultate tretmana. Kod više od 90 posto sudionika koji su uzimali taj dodatak, umjesto placeba, primijećeno je 30 posto dulje trajanje rezultata terapije botoksom.
Terapija dinamičkih bora s pomoću botoksa, odnosno bora povezanih s aktivnošću mišića, izvrstan je način za postizanje glatkog izgleda kože lica, ali rezultati su privremeni pa zahtijevaju kontinuirano održavanje i smanjivanje loših navika na minimum. Za trajnije izglađivanje bora, smanjenje opuštenosti kože i pojave sitnih bora, podizanje lica ili obrva dostupne su druge metode, poput filera, skinboostera, mezoterapije i operativnih postupaka.

 

AKCIJE U PRIPREMI!