story.hr 

BEAUTY KOLUMNA: Kako ne upasti u zamku trenda virtualne ljepote

Zahvaljujući tehnologiji i društvenim mrežama možemo kreirati vlastiti izgled s pomoću raznih beauty aplikacija. Što kada to počne imati negativan utjecaj na samopouzdanje i psihičko zdravlje? O distorziji današnjice progovara Sandra Kovačević, spec. ginekologije i opstetricije i ekspertica za neinvazivnu estetsku medicine iz Poliklinike Sara

Savršeno glatko lice s efektom shimmera, naglašene jagodice i kontura čeljusti, velike oči i pune usne su današnji ideali ljepote. Od njih nas dijeli samo jedan klik na aplikaciju s kojom se u trenu pretvaramo u zanosnu ljepoticu. Lijepo lice i zgodno tijelo više nije stvar genetike, njege i vježbanja u teretani, nego naše editorske pismenosti. Zaista zabavna aktivnost, dok ne počne imati negativan utjecaj na samopouzdanje i psihičko zdravlje.
Medijski eksponirane osobe i influencere, koji su neminovno fotošopirani, trebamo shvatiti kao osobe koje od stvaranja iluzije savršenstva žive i ne stvarati od njih ideal kojem trebamo težiti. Ukoliko smo nerealni lako ćemo upasti u zamku propitkivanja vlastite vrijednosti i kvalitete života, te početi vjerovati da imamo problem jer nismo zadovoljili standarde koje stvaraju imitacije bajki na društvenim mrežama. One ne izazivaju nedostatak samopouzdanja i mentalne poremećaje, ali mogu gurnuti labilne korisnike bliže tim stanjima.
Realna očekivanja i umjerenost
Ono što je važno je činjenica da, kada se fokusiramo na to da izgledamo savršeno i neodoljivo u tuđim očima, potpuno zaboravimo na prirodnu ljepotu koju posjedujemo. Uređivanje fotografija prije postavljanja na mrežu može biti potaknuto raznim nesigurnostima i nezadovoljstvima uzrokovanim borama na licu, narušenom konturom lica, lošom kvalitetom kože lica, viškom ili manjkom kilograma, oblikom tijela, kosom ili bilo čim što osoba smatra da nije dovoljno lijepo kao na fotografijama obrađenim do nerealnog savršenstva s kojima se svakodnevno uspoređuje.
Nisam se previše zamarala s tim fenomenom, pa čak ni dok mi nisu počele u ordinaciju dolaziti klijentice s fotografijama fotošopiranih zvijezda sa željama da naprave korekcije s kojima bi se približile svojim idealima. Razgovorom bi uglavnom svi prihvatili činjenicu da su to ipak fotošopirana lica i tijela i da se to ne može postići.

Poliklinika Sara 1

Tim Poliklinike Sara s velikim entuzijazmom i strašću brine o zdravlju i ljepoti žena: mr.sc. Sandra Kovačević, spec. ginekologije i opstetricije i ekspert za neinvazivnu estetsku medicinu i Mia Musulin, asistentica

Počela sam o tome ozbiljno razmišljati tek kada su mi klijentice počele donositi SVOJE fotošopirane fotografije za koje sam im rekla da su nerealne, jer su obrađene i komentirati “U čemu je problem, pa to sam ja? Kako to ne možete postići?!” Obično takve pacijentice dolaze u fazi kada ni veliki broj lajkova ispod takvih fotografija ne donosi puno zadovoljstva, te ih samo navodi da postavljaju još više obrađenih fotografija na društvene mreže kako bi održali svoju idealnu sliku za javnost, dok im u stvarnosti to stvara osjećaj intenzivne anksioznosti i potrebe da taj izgled učine stvarnim.
Ono što uvijek naglašavam je činjenica da se metodama neinvazivne estetske medicine treba težiti ispravljanju nedostatka volumena, konture, ublažavanju bora, asimetrija, usporavanja procesa starenja i blagih tzv. “bjutifikacija” u smislu dobivanja prirodnih rezultata.Ono što je najvažnije su realna očekivanja i umjerenost.
Razgovor prije zahvata
Liječnik kojeg izaberete kao svog estetičara treba prvenstveno imati stav liječnika, a ne trgovca koji prodaje sve što tražite bez razmišljanja kako će to utjecati na vaš izgled.
Sva neprirodna lica koja vidimo na ulici i medijima rezultat su želja osobe koja je tražila zahvate i liječnika ( nerijetko i osobe koja nije liječnik, nažalost) koji ih je, nekritično, u duhu trgovca, obavljao. Razgovor prije svakog zahvata s ciljem osvješćivanja prave potrebe za njima i realna očekivanja su sine qua non da bi se postigli prirodni rezultati.
I na koncu, prije nego što posegnete za nekom beauty aplikacijom i slažete najvažniju osobu u svom životu, SEBE, sjetite se da smo lijepi zbog toga što jesmo i da smo više od samog izgleda! Jedinstveni ste, stoga ostanite svoji, uspoređujte se samo sa sobom od jučer i sve težnje usmjerite na najbolju verziju sebe danas i sutra!

AKCIJE U PRIPREMI!