story.hr

BEAUTY KOLUMNA: Kada početi s filerima i botoksom?

Kada je pravo vrijeme za preventivno anti-age održavanje – savjetuje Sandra Kovačević, spec. ginekologije i opstetricije i ekspertica za neinvazivnu estetsku medicine iz Poliklinike Sara

Možda će vam ova usporedba pomoći. Ako kupite prekrasan novi stan, vjerojatno ne biste čekali da se potpuno devastira, nego biste se pobrinuli za male probleme da ne bi vremenom došlo do većih, možda i nerješivih.
Svoje lice i kožu možete percipirati na identičan način. Uvijek je bolje poduzeti preventivne mjere, umjesto čekati da šteta postane nepopravljiva. Ako odgodite rutinsko održavanje, na kraju ćete potrošiti više novaca i vremena na rješavanje problema koje ste mogli prevenirati.

Kako da znam trebam li početi sa preventivnim održavanjem?
Slično kao u novom stanu možda nećete primjetiti nesavršenosti dok su male. Uostalom, gledate svoje lice svakodnevno, te vrlo male bore mogu biti neprimjetne dok ne postanu problem. Ja savjetujem mojim pacijenticama i pacijentima da, kad se gledaju u ogledalo, obrate pozornost na bore između očiju kada škilje ili se mršte. Ukoliko se ne vide kada se prestanete mrštiti, odnosno u neutralnom položaju, onda još nije vrijeme za preventivu. Ukoliko ostanu, čak i najslabije bore u položaju bez mimike, tada je vrijeme za preventivni botox. Neki ljudi odluče početi s injekcijama botoksa prije nego što se bore primjete, pa se ubrizgavanjem u toj fazi one ni ne razviju. Takav pristup počinje već u srednjim dvadesetima. To je ujedno i dobra dob za početak aplikacije hijaluronskih filera, jer se u toj dobi počinje smanjivati razina kolagena i vlastitog hijalurona, odnosno, službeno počinje starenje. Ako u toj dobi koristite filere, puno bolje ćete izgledati u pedesetima, te će vam trebati puno manje aplikacija nego da tek tada počinjete, poštediti ćete se dramatičnih promjena i kroz svo vrijeme zadržati prirodan i svježi izgled.

Svaka dob ima svoje specifičnosti

Dvadesete…
…botox je u potpunosti preventiva, ali je još uvijek neophodan za neke pacijente koji često mršte obrve i počinju primjećivati blagu boru između njih. Potrebno je paziti da ne pretjerate i ne zamrznete svoje lice – mlada lica trebala bi imati očuvanu mimiku. Za takav rezultat definitivno je najbolji Baby botox koji će sačuvati kvalitetu vaše kože,pomoći u smanjenju pokreta, bez smrznutog izgleda. Fileri u ovoj dobi obično nisu potrebni za smanjenje bora, ali su savršeni za konturiranje i popunjavanje usnica, te oblikovanje male brade.

Poliklinika Sara 1

Tridesete…
…ukoliko niste preventivno aplicirali botoks u dvadesetima sada ćete primjetiti da bore ostaju na licu bez mimike, te je početak primjene botoksa u ovom trenutku savršen način da ih se riješite. Zamrznuto lice nije poželjno ni u ovoj dobi, pa je Baby botox i dalje tretman odabira. Fileri u vašim 30-ima obično će pružiti iste prednosti kao i u vašim 20-ima, a većina pacijenata ih koristi za popunjavanje usana i oblikovanje lica.

Četrdesete…
… sada su izraženije linije i bore oko očiju, čela i usta. U ovom trenutku botox bi trebao biti redoviti dio vaše rutine. Lice se spušta, ispod očiju nastaju podočnjaci, a usne gube dio volmena i postaju naborane. U ovoj dobi rade se korekcija podočnjaka, oblikovanje jagodica, te korekcija nazolabijalnih i marionetskih bora.Skinboosteri i biomodulatori postaju dio beauty rutine.

Pedesete i više…
….istaknute linije, bore i opuštenost uobičajena su pojava. Održavanje gornjeg dijela lica botoxom, te fileri mogu vam pomoći u dodavanju volumena i blagom podizanju, ukoliko ste i prije to radili. Otprilike u to vrijeme, ako primjećujete opuštenost lica unatoč filerima možda ćete početi razmišljati o operativnim rješenjima.

Zaključak je slijedeći: ne postoji dob koja se propisuje kao idealna za početak korištenja filera i botoksa, uz malu napomenu struke: što ranije počnete, neminovan proces starenja ćete svakako usporiti i lakše održavati mladolikost i svježinu.

IZVOR: STORY.HR

AKCIJE U PRIPREMI!