HORMONSKA KONTRACEPCIJA – ZA ILI PROTIV
IZVOR

HORMONSKA KONTRACEPCIJA – ZA ILI PROTIV

Rizik koji danas proizlazi iz uzimanja kombiniranih oralnih kontraceptiva ili POP-a (mini-pilule), u načelu je mnogo manji od rizika koji su povezani s trudnoćom i porodom

Naglasak je na planiranju obitelji

Kontracepcija označava zaštitu od (neželjene) trudnoće, i uključuje razne metode i sredstva koji se koriste kao zaštita od neželjene trudnoće. Ako se kontraceptivna sredstva i metode ne koriste prilikom seksualnog odnosa, i do trudnće ipak dođe, a ne postoje uvjeti za rađanje deteta, krajnji izlaz je prekid trudnoće – pobačaj (abortus)

Kontracepcija i abortus (krajnji izlaz iz neželjene situacije koji treba smanjiti na najmanju mjeru pravilnom upotrebom kontracepcije) su načini planiranja obitelji, što podrazumijeva pravo ljudi da:

  • rađaju djecu onda kada ih zaista žele i imaju mogućnost da im pruže zdrav život ispunjen ljubavlju;
  • da prave vremenske razmake između dva porođaja koji su u interesu zdravlja žene i oporavka njezina organizma od prethodne trudnoće i porođaja (oko 1,5 do 2 godine);
  • da rode onoliko djece koliko žele i mogu podići;
  • da rađaju zdravu djecu (bez poremećaja gena i organskih poremećaja);
  • da žene rađaju djecu u odgovarajućoj životnoj dobi i onda kada ne boluju od nekih bolesti koje bi ugrozile njihov život i zdravlje tijekom trudnoće ili na porođaju.

Metode hormonske kontracepcije

U hormonske metode ubrajamo kontracepcijske pilule kojih pak ima mnogo vrsta. Njih prepisuje ginekolog nakon detaljno obavljenog pregleda, jer ne odgovara svakoj ženi svaka pilula. Pravilna upotreba pilule učinkovita je u 99.97 posto slučajeva i riječ je o najučinkovitijoj metodi sprječavanja začeća, a koja istodobno ne utječe trajno na plodnost.

Kontracepcijski flasteri su impregnirani hormonima estrogenom i progestagenom koji se otpuštaju kroz kožu, a lijepe se na stražnjicu, trbuh ili gornji dio tijela, osim dojki. Mora se mijenjati svakih tri tjedna, a četvrti tjedan flaster se ne nosi.

Kontracepcijske injekcije, koje se mogu uzimati jednom mjesečno ili jednom u tri mjeseca, sprječavaju ovulaciju postupnim otpuštanjem hormona u tijelo.

Kontracepcijski implatant  je elastična cjevčica impregnirana progestagenom, koja se umeće ispod površine kože s unutarnje strane nadlaktice, pod lokalnom anestezijom. Implantat koči ovulaciju, a nakon njegova uklanjanja plodnost se vraća na normalu.

Vaginalni prsten je novija metoda kontracepcjie, to je elastični, gumeni prsten promjera oko 5 cm i žena ga umeće u rodnicu. Na mjestu ga drže mišići stijenke rodnice,  i tu ostaje tri tjedna, a zatim ga žena vadi na tjedan dana. Nakon jednotjedne stanke, žena stavlja novi vaginali prsten i procedura se opet ponavlja u krug.

Sigurnosne mjere

Danas u Hrvatskoj oralnu kontracepciju koristi do 100 tisuća žena. Ono što u incidentima s tromboembolijom, jednom od poznatih komplikacija uzimanja hormonskih kontraceptiva (OHK), u Hrvatskoj zasad nije dovoljno objašnjeno jest je li se u tim slučajevima postupalo prema pravilima struke uz propisane mjere opreza, ili su kontraceptivi uzimani bez elementarnih uvjeta za njihovo propisivanje. Drugim riječima, je li poduzeta nužna temeljita liječnička provjera osobnih i obiteljskih zdravstvenih rizika, koji isključuju ili dopuštaju uzimanje oralne kontracepcije.

S vremenom je postalo posve jasno da ne postoji dovoljno rigorozan režim izdavanja oralne kontracepcije. U nekim su ozbiljnim ginekološkim problemima kontraceptivne tablete jedina terapija, jer reguliraju mjesečni ciklus, ispravljaju hormonsku neravnotežu, liječe ciste iz kojih se može razviti karcinom jajnika, smanjuju teške i bolne menstruacije, no mlade žene masovno ih uzimaju i samo zbog dermatoloških problema. Sve one trebale bi od svojih ginekologa dobiti precizan opis mogućih rizika i njihovih simptoma.

Liječnici i stručnjaci za planiranje obitelji vrlo su dobro obaviješteni o tome kako prepoznati žene koje bi mogle pripadati rizičnoj skupini. Stoga, prije uzimanja oralne hormonalne kontracepcije, uz ginekološki pregled, kao nužnost ističu i ultrazvučni pregled dojkiPAPA test i laboratorijske pretrage kojima se utvrđuju status krvne slike, šećer i masnoće u krvi, jetrene probe, rad mokraćnog sustava i bubrega te koagulogram. Kako oralni kontraceptivi utječu na procese koagulacije i metabolizam masnoća, te parametre treba redovito kontrolirati svakih šest mjeseci do najviše godinu dana.

Današnje kombinirane kontracepcijske tablete sadrže znatno niže doze hormona od njihovih prijašnjih inačica. Niskodozažni oralni kontraceptivi ne samo da uzrokuju manje nuspojava nego je i podnošljivost bolja. Uz to, nemaju znatnijeg učinka na krvni tlak, metabolizam masnoća i zgrušavanje krvi, što je razlogom da se propisuju u 70 posto slučajeva. Rizik koji danas proizlazi iz uzimanja kombiniranih oralnih kontraceptiva ili POP-a (mini-pilule), u načelu je mnogo manji od rizika koji su povezani s trudnoćom i porodom.

Ako se procijeni rizik…

Iako su za većinu žena kontracepcijske tablete sigurne za upotrebu, svejedno za neke mogu biti neprikladne, pripadaju li nekoj od rizičnih skupina. Ako tablete nisu dovoljno sigurne za opće zdravstveno stanje žene, dostupne su brojne druge metode kontracepcije.

Žene koje nikad ne bi smjele uzimati hormonsku kontracepciju:

  • one koje su osobno ili u bliskoj obitelji imale ili imaju slučajeve tromboze i tromboembolijske bolesti, srčani udar, moždani udar, karcinom dojke, nerazjašnjeno genitalno krvarenje, akutni hepatitis i neke druge bolesti jetre;
  • kod dojenja kraćeg od šest tjedana nakon poroda;
  • kod nekih vrsta glavobolja;
  • ako se pripremaju na veći operativni zahvat koji zahtijeva dulje mirovanje;
  • ako puše (posebno više od 20 cigareta na dan) i starije su od 35 godina;
  • ako imaju povišen krvni tlak (iznad 160/110 mm Hg);
  • kod srčanih pogrešaka;
  • kod šećerne bolesti s promjenama na krvnim žilama.


Žene kod kojih su potrebni velik oprez i pozorno praćenje mogućih nuspojava:

  • u razdoblju dojenja od šest tjedana do šest mjeseci;
  • ako puše (manje od 20 cigareta na dan) i starije su od 35 godina;
  • koje boluju od žučnih kamenaca;
  • u slučaju pojave glavobolje nakon početka uzimanja (glavobolje bi trebale biti prolazne);
  • ako boluju od šećerne bolesti, bile su podvrgnute većim kirurškim zahvatima bez imobilizacije, imaju srpastu anemiju, povišen krvni tlak (od 140/100 do 159/109 mmHg) i obiteljsku anamnezu poremećaja metabolizma masti i srčanog infarkta u mlađoj životnoj dobi bližih rođaka.


Žene za koje ne postoji ograničenje uzimanja hormonske kontracepcije:

  • ako imaju blažih oblik varikoziteta (a koagulacijski parametri su uredni), blage glavobolje, upalne bolesti zdjelice, benigni tumor dojke, miom uterusa, ako su pretile i tako dalje.

Što još treba znati

Ako se tijekom obvezne prethodne obrade posumnja na moguću nasljednu sklonost za poremećaj trombofilnih faktora, treba napraviti veliki koagulogram, koji inače ne spada u rutinske pretrage.

Problemi prilagodbe – Kad se nakon preporučenog pregleda utvrdi da žena može uzimati hormonsku kontracepciju, u početku se mogu javiti dva problema zbog procesa prilagodbe organizma: točkasto ili probojno krvarenje te izostanak mjesečnica. Tada je najbolje bez odgode posjetiti liječnika.

Povraćanje i proljev – Čak ako te tegobe imate samo jednokratno, mogu učiniti kontracepcijsku tabletu nedjelotvornom. Stoga prije početka novog ciklusa tableta treba osigurati pričuvnu metodu kontracepcije.

Reverzibilnost – Kontracepcijska tableta najpouzdanija je reverzibilna metoda oralne kontracepcije za žene – bez obzira na to jesu li rađale ili nisu.

Nedjelotvornost – U rijetkim slučajevima kad kontracepcijska tableta nije djelotvorna, za to postoje dva glavna razloga: ako je riječ o kombiniranoj kontracepcijskoj tableti – ako jedna ili više tableta nisu uzete na vrijeme, ili nisu uopće uzete; kod mini pilula (kojih kod nas još nema na tržištu) – ako tableta nije uzeta svakog dana u isto vrijeme, uz odstupanje od najviše tri sata.

Antibiotici – Važno je znati da određeni lijekovi, primjerice antibiotici, mogu utjecati na učinkovitost kontracepcijskih tableta, tako da je uputno posavjetovati se s liječnikom opće medicine, ako je takva terapija potrebna.

Spolno prenosive bolesti – Iako vas uzimanje kontracepcijskih tableta pouzdano štiti od neželjene trudnoće, bez primjene drugih mjera zaštite neće vas zaštititi od spolno prenosivih bolesti. Jedinu zaštitu u tom smislu osigurava kondom. Niste li u dugotrajnom intimnom odnosu s nekim kome vjerujete, kondom je uvijek dobro koristiti.

Koža – Istina je da određene vrste kontracepcijskih tableta u nekim slučajevima mogu pogoršati stanje problematične kože i kože sklone aknama, ali one ipak obično pozitivno djeluju na kožu.

“Debljanje” – Jedna od brojnih zabluda vezanih uz kontracepcijske pilule je, primjerice, povećanje tjelesne težine, što se ujedno smatra i glavnim razlogom prestanka njihova uzimanja. Jedan od razloga “debljanja” je zadržavanje tekućine u organizmu uzrokovano sastojkom tablete – estrogenom. No, promjenom vrste kontracepcijske tablete taj problem može se brzo i lako riješiti, primjerice uzimanjem kontracepcijske tablete koja sadrži drospirenon, novi sintetički progestagen, koji može pomoći da se izbjegne zadržavanje tekućine u organizmu.

Depresija – U većine žena uzimanje oralne hormonske kontracepcije neće uzrokovati potištenost. Iako se u žena koje već pate od duboke depresije u početku uzimanja simptomi mogu pogoršati, to je relativno rijetka nuspojava i zahvaća malo žena. Budući da žene koje uzimaju kontracepcijske tablete češće posjećuju liječnika, velika je vjerojatnost da će se takvo stanje prije dijagnosticirati te da će im se pomoći prije negoli ženama kod kojih to nije slučaj.

Stanka – da ili ne? – Predodžba da je organizmu potrebno neko vrijeme da se odmori od kontracepcijskih tableta jedna je od najvećih zabluda. Ako se tablete troše redovito, a da se pritom nisu pojavile nuspojave, uistinu nema nikakve potrebe organizmu priuštiti stanku. Organizam tu stanku ima prirodno, svaki mjesec, za trajanja mjesečnice. S medicinskog stajališta, čak ni ta stanka nije prijeko potrebna.

Plodnost – Suprotno uvriježenu mišljenju, ne postoji veza između problema plodnosti i dugoročnog uzimanja kontracepcijske tablete. Tableta je uistinu reverzibilna metoda kontracepcije, kako to mogu posvjedočiti brojne žene koje su zatrudnjele ubrzo nakon što su prestale uzimati kontracepcijske tablete.

Preventivni pregledi – Hoćete li se dobro osjećati za uzimanja kontracepcijskih tableta, ovisi i o tome koliko ste se posvetili zdravlju. Valjane zdravstvene mjere prevencije od životne su važnosti za svaku ženu, a uključuju, među ostalim, i pregled dojki te redovito PAPA testiranje.

Poliklinika “Sara” za ginekologiju i neinvazivnu estetsku medicinu
Maksimirska 96, Zagreb
M: +385 99 4277 666
E: poliklinika.sara@gmail.com

AKCIJE U PRIPREMI!